2 In de Brugse rechtbank zijn de pleidooien van start gegaan op het moordproces tegen Blankenbergenaar Eddy Boerjan (48). De Blankenbergenaar bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) op 17 september 2015 met messteken om het leven.
SDVO In de Brugse rechtbank zijn de pleidooien van start gegaan op het moordproces tegen Blankenbergenaar Eddy Boerjan (48). De Blankenbergenaar bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) op 17 september 2015 met messteken om het leven.

Moord in Blankenberge: "Tussen twee messteken smeekt ze nog, maar hij doet gewoon voort en lacht in haar gezicht"

"Het was een monsterlijk plan"

Op het correctionele proces tegen Eddy Boerjan (48) hebben de advocaten van hun burgerlijke partijen vandaag in hun pleidooi hard uitgehaald naar de beklaagde. De Blankenbergenaar bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) op 17 september 2015 met messteken om het leven. Procureur Christophe Bergez vordert een celstraf van 25 jaar. Volgens het OM handelde Boerjan wel degelijk met voorbedachten rade. De verdediging betwist dat en vraagt een herkwalificatie naar doodslag.

Meester Sarah Leysen schetste vanmorgen een beeld van het slachtoffer en haar toxische relatie met Eddy Boerjan. "Petra is opgegroeid in een warm nest in Zwevegem. Ze heeft een hobbelig relatieparcours afgelegd en viel niet altijd op de juiste mannen." Na het overlijden van haar vader in 2012 dronk Vanaerde steeds meer alcohol. Binnen haar relatie met de beklaagde ook steeds meer geïsoleerd.

Het slachtoffer herpakte zich en verbrak de relatie met Boerjan. "Hij kon dat niet verkroppen en beraamde een plan om haar uit de weg te ruimen." De advocate van de moeder en de zussen van Vanaerde wees er ook op dat de beklaagde vaker agressief uit de hoek kwam tegenover zijn partners. "Dat hij een kort lontje heeft, blijkt genoeg uit het dossier." Boerjan werd al twee keer veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen. Voor de feiten op een andere ex-vriendin kreeg hij zes maanden gevangenisstraf. Bovendien is er volgens de gerechtspsychiater een grote kans op recidive. 

Daden gepland

Meester Jan Leysen pleitte dat Boerjan de feiten wel degelijk met voorbedachten rade pleegde. Zo kondigde hij meermaals aan dat hij zijn ex-partner iets ging aandoen. "Aan twee collega's heeft hij zelfs gezegd dat, als hij niet kwam opdagen, hij waarschijnlijk in de gevangenis zou zitten." 

Ook uit de keuze van het moordwapen blijkt volgens de advocaat dat Boerjan zijn daden gepland had. Het bewuste mes van 21 centimeter had hij in een salontafeltje verborgen. "Tussen twee messteken smeekt ze nog, maar hij doet gewoon voort en lacht in haar gezicht." 

Aan twee collega's heeft hij zelfs gezegd dat, als hij niet kwam opdagen, hij waarschijnlijk in de gevangenis zou zitten.

Meester Jan Leysen

Op de lappen

De advocaat van de burgerlijke partijen verwees ook nog naar het gedrag van Boerjan na de feiten. De beklaagde verborg de fiets van het slachtoffer en vergokte zelfs nog haar geld. "Vier dagen gaat hij op de lappen. Het was een monsterlijk plan, en dat is nog heel voorzichtig uitgedrukt." Van uitlokking kan volgens meester Leysen ook absoluut geen sprake zijn.

Ook het Openbaar Ministerie had geen goed woord over voor Boerjan. “Hij had geen moeite een mes in de hals van het slachtoffer te planten, maar diep in z’n eigen vel steken om zichzelf om te brengen lukt hem niet”, zo verwees Bergez naar de vermeende zelfmoordpoging van Boerjan na de moord. "Na de feiten ging hij naar Sluis, waar hij dagenlang op café zat en ging gokken.”

Meester Greet Coucke, advocate van de 19-jarige dochter van het slachtoffer, hekelde uitgebreid het karakter van de beklaagde. "Het zit in de aard van het beestje om zijn partners te kwetsen, daar bestaat geen pilletje voor." De moord werd volgens de burgerlijke partijen gepleegd uit wraak. "Als hij ze niet kan krijgen, dan een ander ook niet."

Hij had geen moeite een mes in de hals van het slachtoffer te planten, maar diep in z’n eigen vel steken om zichzelf om te brengen lukte hem niet.

OM

Getreiterd

Eddy Boerjan beweert dat hij zelf vaak getreiterd en uitgelachen werd door zijn ex-partner. Meester Coucke las enkele sms-berichten voor om aan te tonen dat het net andersom was. "Vanaf nu is het oorlog", klonk het onder andere. Tijdens een incident in het ziekenhuis bedreigde de beklaagde ook de nieuwe partner van het slachtoffer met de dood. "Ze wilde gewoon met rust gelaten worden en diende meermaals klacht in bij de politie."

Mijn grootste troost is dat ze veel heeft afgezien. Ze heeft om haar leven gesmeekt en ik heb nog eens goed in haar gezicht gelachen.

Eddy Boerjan in een brief aan zijn vader

Wraak

Volgens de advocate heeft Boerjan helemaal geen spijt van zijn daden. "Mijn wraak is zoet", schreef hij in een afscheidsbrief aan zijn vader. De beklaagde schreef zelfs dat het een troost was dat zijn ex-vriendin geleden had. “Mijn grootste troost is dat ze veel heeft afgezien. Ze heeft om haar leven gesmeekt en ik heb nog eens goed in haar gezicht gelachen”, schreef de man. Hij schreef de brief "in het klad en in het net, terwijl het slachtoffer in zijn appartement lag". "Het is gewoon een monster en een gevaar voor elke partner", klonk het in de rechtbank.

De moeder en de dochter van het slachtoffer vroegen een schadevergoeding van 25.000 euro. De zussen vorderen elk een schadevergoeding van 5.000 euro. Voor de ex-partner van Petra Vanaerde werd 3.000 euro schadevergoeding gevraagd.

"Voor deze feiten kan geen mildheid aan de dag gelegd worden, ik vorder een gevangenisstraf van 25 jaar", concludeerde procureur Christophe Bergez.

(Lees verder onder de foto.)

2 Eddy Boerjan werd goed afgeschermd bij de reconstructie van de moord.
Foto Proot Eddy Boerjan werd goed afgeschermd bij de reconstructie van de moord.

Bedprestaties

In de namiddag kwam de verdediging aan het woord. Zij betwisten de voorbedachtheid van de feiten. Meester Jelle Dejaegher vroeg daarom een herkwalificatie naar doodslag.

Op de dag van de feiten hadden Boerjan en  Vanaerde afgesproken om nog eens te praten. Volgens meester Dejaegher was zijn cliënt op zoek naar een manier om de relatie goed af te sluiten. Eigenlijk wilde hij na de relatiebreuk in juli 2015 vooral zijn spullen terug. "Toen hij dat vroeg, reageerde ze met een gemeen lachje. Meneer Boerjan vroeg om te stoppen, maar ze bleef lachen." Daarna begon de beklaagde klappen uit te delen. "Ze riep dat hij dat hij de slechtste bedpartner was die ze ooit had gehad. Door al die verwensingen heeft hij als een razende gek naar dat mes gegrepen."

Dit is geen moord. Anders is het de meest idiote moord aller tijden. Een mix van verdriet en boosheid hebben tot een fatale explosie geleid.

Meester Jelle Dejaegher

Niet gepland

"Hij had geen scenario uitgewerkt. Het zegt niets dat hij haar verwenste, zoiets doet iedereen wel eens. Trouwens, wie plant er nu een moord in zijn eigen woning en doet zelfs geen moeite om sporen op te ruimen? Dat is niet de houding van iemand die alles gepland heeft." Dat Boerjan zich na de feiten ging bezatten in Sluis en daarna terugkeerde naar de plaats van de feiten, toont volgens de advocaat aan dat hij geen plan had om te vluchten. 

Uit dat alles concludeert hij dat onmogelijk sprake kan zijn van moord. "Anders is het de meest idiote moord aller tijden. Een mix van verdriet en boosheid hebben tot een fatale explosie geleid."

Een sukkelaar genoemd worden, kan geen reden zijn om naar een mes te grijpen. Een normale en redelijke mens zou dat niet doen.

OM

Het openbaar ministerie volgt die redenering niet, zo klonk het eerder al op de dag. "Een sukkelaar genoemd worden, kan geen reden zijn om naar een mes te grijpen. Een normale en redelijke (mens) zou dat niet doen wanneer hij wordt uitgelachen." Procureur Bergez betwijfelde ook of het slachtoffer Boerjan echt zou durven uitlachen hebben.

Donkere kant

Volgens meester Luc Arnou was er echter wel degelijk sprake van uitlokking van het slachtoffer. De verdediging vroeg aandacht voor de donkere kant van Vanaerde. Meester Arnou wierp op dat de vrouw met andere mannen aanpapte en met een ernstig alcoholprobleem kampte. Bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten gebruikte ze als uitvlucht om met andere mannen af te spreken. "Volgens een buurvrouw kon ze ook goed treiteren en provoceren. Maar hij was 14 jaar single geweest en nam dat er allemaal bij. Hij aanvaardt dat en vergeeft haar."

De verdediging merkte ook op dat het slachtoffer eerder al de draak had gestoken met het kleine geslachtsdeel van haar toenmalige vriend. Aan haar eigen arts vroeg ze spottend Viagra voor Boerjan. "In die periode was hij inderdaad erg moe en verliepen die erecties soms wat moeilijk." Enkele ex-partners en kennissen bevestigden het geschetste beeld van het slachtoffer. "Eddy moet respijt krijgen, ze kon het bloed van onder iemand zijn nagels halen", verklaarde een vriendin.

Eddy moet respijt krijgen, ze kon het bloed van onder iemand zijn nagels halen.

Vriendin

Voor uitgelokte doodslag zou de rechtbank hoogstens vijf jaar cel kunnen opleggen. "Daar zit natuurlijk de angel bij uitlokking. 10 jaar zou waarschijnlijk gemakkelijker verteerbaar zijn", gaf meester Arnou toe. Ondergeschikt pleitte de verdediging voor een mildere bestraffing dan de gevorderde 25 jaar. "25 jaar is langer dan je denkt. 25 jaar geleden werd Tsjechoslovakije gesplitst en was Bill Clinton net president van Amerika geworden."

Spijt

De burgerlijke partijen verweten de beklaagde een gebrek aan spijt en schuldbesef. "Hij heeft geweend bij de onderzoeksrechter, bij de reconstructie en tijdens een verhoor. Er was een aanleiding om verkeerd te doen, maar die mens heeft zeker spijt van wat hij gedaan heeft", besloot meester Arnou.

Tot slot kreeg Eddy Boerjan zelf nog het laatste woord. "Ik weet dat ik de familie Vanaerde heel veel zeer heb gedaan. Ik heb er echt echt heel veel spijt van." Daarna stelde de voorzitter nog enkele vragen over het moordwapen. "Dat mes lag al meer dan een jaar in de salontafel. Ik sneed er ananas of meloen mee. Als het een schone film is op tv heb ik geen goesting om naar de keuken te lopen", antwoordde Boerjan.

De rechtbank doet ten vroegste op 14 mei uitspraak.

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • piet devlieger

    "ze kon het bloed van onder iemand zijn nagels halen” .... het doet me denken aan bijvoorbeeld pesten op school of op het werk. Moordenaars zal ik niet verdedigen maar het is een feit dat je een mens zodanig kan treiteren en vernederen dat de stoppen doorslaan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar al die schietpartijen op scholen dan zijn de daders meestal mensen die door hun omgeving te ver gedreven zijn. Was dat hier ook het geval ?

  • PAUL BONO

    Hier in België mag je alles doen het gerecht is ziek doodziek

Lees meer