Steve Bakelmans.
DR Steve Bakelmans.

Moordenaar Julie krijgt in beroep vijf jaar cel voor verkrachting ex-vriendin

“Fysiek en mentaal niet in staat aan reconstructie deel te nemen”

Steve Bakelmans (39), de verdachte van de moord op Julie Van Espen (23), is door het Antwerpse hof van beroep tot vijf jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin in oktober 2016. Dat is de maximumstraf. Volgens zijn advocaat Dimitri De Beco had Bakelmans zich aan die straf verwacht. 

De rechtbank gaat daarmee in op de strafeis van het openbaar ministerie. De openbare aanklager eiste ook opnieuw de onmiddellijke aanhouding van Bakelmans en de rechtbank is daar op ingegaan.”Bakelmans zit wel in voorlopige hechtenis in het moordonderzoek naar Julie Van Espen maar hier gaat het om de zware effectieve veroordeling”, aldus het openbaar ministerie.

Bakelmans wordt ook tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

Bakelmans was voor de feiten in eerste aanleg nog veroordeeld tot vier jaar cel. De openbare aanklager vroeg toen zijn onmiddellijke aanhouding maar daar ging de rechter indertijd niet op in. Bakelmans ging in beroep en mocht de rechtbank verlaten. 
Daardoor liep Bakelmans nog vrij rond toen hij op 4 mei van dit jaar Julie Van Espen zag voorbijfietsen aan het Albertkanaal in Merksem en haar om het leven bracht. 

Dagelijks met dood bedreigd

Na de uitspraak, die door Bakelmans gelaten werd aanhoord, gaf zijn advocaat Dimitri De Beco ook toelichting waarom zijn cliënt gisteren weigerde deel te nemen aan de reconstructie van de moord op Julie.

“Meneer Bakelmans voelde zich gisteren fysiek en mentaal niet in staat om aan de reconstructie mee te werken”, zei De Beco. “Hij verontschuldigt zich daarvoor, in de eerste plaats aan de familie van Julie Van Espen. Mijn cliënt blijft meewerken aan het onderzoek. Hij is vorige vrijdag gedurende zes uur ondervraagd en heeft tot in de details uitgelegd wat er aan het Albertkanaal met Julie is gebeurd.”

“Mijn cliënt had voorgesteld om de reconstructie te verschuiven naar een latere datum”, aldus De Beco nog. “Het is jammer dat daar niet op in is gegaan. Mogelijk krijgen wij toch nog de kans. In elk geval zal meneer Bakelmans alles doen om tot waarheidsvinding in dit dossier te komen. Hij beseft zelf welke gruwelijke feiten hij heeft gepleegd. Daarnaast wordt hij in de gevangenis constant met de dood bedreigd door andere gevangenen. De man zit in afzondering en mag niet deelnemen aan gezamenlijke activiteiten. Hij komt zijn cel niet uit. Mijn cliënt is niet in de positie om te klagen, maar die doodsbedreigingen wegen wel op hem.”

57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eric Vaeske

    Rechters moeten roeien met de riemen die ze krijgen. Als een bedrijf zijn arbeiders slecht beheert dan is het eindproduct pover. Als consument moet je dan niet vitten op de arbeiders ( ie rechters ) maar op de directie ( ie politiekers).

  • victor vandesande

    moeten we er nu medelijden mee krijgen? Komaan zeg...r

Lees meer