Grzegorz Janowicz
RV Grzegorz Janowicz

Moordenaar op Belgische Most Wanted-lijst opgepakt toen hij zijn hond uitliet

Speurders van het gespecialiseerde FAST-team van de federale politie hebben gisteren een voortvluchtige gevat die op de Belgische Most Wanted-lijst stond. Ze arresteerden Grzegorz ­Janowicz (29), toen die zijn hond uitliet in het ­Dudenpark in Brussel. 

Grzegorz Janowicz (29) was in oktober 2017 samen met een kompaan door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op hun landgenoot Dawid Motulewicz (24). Die werd in oktober 2015 met een kogel in het hoofd dood teruggevonden op de achterbank van zijn BMW 5 in een achterafstraatje in Anderlecht. Beide mannen gingen in beroep maar het hof van beroep legde hen een zwaardere celstraf van 18 jaar op.

Het parket-generaal vroeg na dat arrest om Janowicz op de zitting onmiddellijk aan te houden maar het hof van beroep oordeelde dat dat niet mogelijk was. “De man droeg op dat moment een enkelband, wat betekent dat hij dus nog in voorlopige hechtenis zat, weliswaar onder elektronisch toezicht”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “Het hof oordeelde dat, aangezien hij eigenlijk niet vrij was, een nieuwe vrijheidsberoving niet mogelijk was.”Janowicz keerde daarop naar huis terug, knipte korte tijd later zijn enkelband door en verdween onder de radar.

“Door een nauwe samenwerking tussen het FAST-team van de federale politie en de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) kon hij opgepakt worden in het Dudenpark”, aldus nog de woordvoerder. “Hij verbleef al enige tijd onder een valse identiteit in Vorst. Of hij de hele tijd sinds zijn veroordeling in dezelfde omgeving is gebleven, is niet duidelijk.” 

"Sinds 3 juni is de wet veranderd en mogen wij bijzondere opsporingsmethoden gebruiken, zoals telefoontaps. Dat zal het aantal ­arrestaties hopelijk doen toenemen", zegt commissaris Martin Van Steenbrugge.

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MYRTHE PASS

    Hij heeft toch nog twee jaar van zijn vrijheid mogen genieten, terwijl dat niet mocht. Hopelijk moet hij minstens nog 18 jaar zitten en een straf er boven op. De hond is weer de dupe. Indien hij na zijn veroordeling onmiddellijk was opgepakt, had hij geen hond kunnen nemen.

  • Marinka Debaveye

    Hij had iemand vermoord en werd niet opgelsoten?????

Lees meer