3
Photo News

Morgen opnieuw Veiligheidsraad: dit staat er op de planning

De Nationale Veiligheidsraad beslist morgen hoe cafés en restaurants in ons land op 8 juni mogen heropenen. Ook de toeristische sector zal die dag wellicht heropstarten. Daarnaast zullen de heropening van de grenzen, erediensten en contactbubbels aan bod komen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De beslissingen binnen de Nationale Veiligheidsraad zijn voorbereid door de GEES, de werkgroep die verantwoordelijk is voor de exitstrategie. Omdat alle indicatoren intussen al wekenlang dalen, wordt verwacht dat de Veiligheidsraad voor verschillende sectoren goed nieuws zal hebben.

Het belangrijkste punt op de agenda is de heropening van de horeca. Over de voorwaarden bereikte de horecasector vorige week samen met de regering en de experten een akkoord. Zo moet er steeds anderhalve meter zijn tussen de tafels of moeten ze door een fysieke wand van elkaar worden gescheiden. Obers moeten een mondmasker dragen, iedereen moet aan een tafel zitten, tooghangen mag niet en alles sluit om middernacht. Horeca Vlaanderen hoopt dat meteen ook duidelijk wordt hoeveel klanten zaken mogen ontvangen en hoeveel mensen er aan een tafel mogen zitten. Daarvan hangt af of het voor uitbaters financieel de moeite is om te heropenen. In Nederland ligt het maximum op dertig klanten. Cafés met terrassen mogen wel meer mensen bedienen.

Ook de toeristische sector staat te popelen om de zomer te redden. De deelstaatregeringen zijn het er alvast over eens om het binnenlands toerisme te hervatten vanaf 8 juni. Normaal gezien volgt de Veiligheidsraad. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een ‘druktebarometer’ om toeristen naar mooie plekken in eigen land te leiden.

3 Een Franse agent aan de Belgisch-Franse grens in Rekkem (archiefbeeld).
BELGA Een Franse agent aan de Belgisch-Franse grens in Rekkem (archiefbeeld).

De Veiligheidsraad buigt zich ook over de heropening van de grenzen. België stemde dit weekend niet goed af met Frankrijk over niet-essentiële verplaatsingen zoals winkelen en familiebezoeken. Door de verwarrende situatie zijn zaterdag alleen al aan de grensovergang van de E19 richting Parijs ruim 100 Belgen teruggestuurd. Een totale versoepeling komt er wellicht vanaf 15 juni. 

Ook voor erediensten is er een versoepeling in de maak, misschien al deze week. “In samenwerking met de GEES-werkgroep stelden we een draaiboek op om dit zo veilig mogelijk te doen”, liet kardinaal Jozef De Kesel weten via zijn woordvoerder. Het wijwatervat aan de ingang moet bijvoorbeeld worden afgedekt. Er worden geen koorzangen gehouden.

3 Voorzitter van de expertengroep Erika Vlieghe liet vorige week weten dat ze de vierpersonenregel wil herbekijken.
BELGA Voorzitter van de expertengroep Erika Vlieghe liet vorige week weten dat ze de vierpersonenregel wil herbekijken.

Tot slot staat een uitbreiding van de contactbubbels - vandaag beperkt tot vier personen - op de agenda. Steeds meer mensen vragen zich af waarom die regel zo streng is, nu de scholen weer open zijn en de horeca en toeristische attracties straks volgen. Voorzitter van de expertengroep Erika Vlieghe liet vorige week al weten dat ze de vierpersonenregel wil herbekijken.

Ook voor zomeractiviteiten wordt er perspectief verwacht. Eerder werd al duidelijk dat de jeugdbewegingen op kamp kunnen, maar zowel over cultuur als sport is nog geen duidelijkheid. Het is wel al langer zeker dat er tot eind augustus geen massa-evenementen, zoals festivals, kunnen plaatsvinden. De GEES opende eerder de deur voor kleinere openluchtevenementen, maar verduidelijkte nog niet tot hoeveel aanwezigen sprake is van een klein evenement.

Demir kondigde voor de evenementensector een gedragscode en een wetenschappelijk getoetst Event Risk Model (ERM) aan. Ook haar Brusselse en Waalse collega’s zagen de noodzaak van dat instrument in. Begin mei klonk het dat dat instrument gratis ter beschikking gesteld zal worden zodra de experten het licht op groen zetten.

Naar alle waarschijnlijkheid worden ook knopen doorgehakt over enkele kleine sectoren die de afgelopen weken hun onbegrip uitten over de blijvende sluiting van hun zaken. Het gaat dan onder meer over fitnesscentra en sauna-uitbaters.

Een bron binnen de Vlaamse regering geeft vandaag in De Standaard aan dat de verschillende plannen nog samengelegd moeten worden. “Om geen verwarring te zaaien, moeten we erg voorzichtig zijn”, aldus de bron. Ook klinkt het dat het moeilijk wordt om alles, bijvoorbeeld wat betreft culturele evenementen, precies te definiëren.

Lees ook: 

Volgens deze expert zit de bubbelstrategie aan zijn limieten: “Zoveel contactbubbels dat mensen het niet meer begrijpen” (+)

Vamos a la playa: zo ziet vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië er deze zomer uit (+)

115 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark Rutter

    Cafes?Horeca?Festivals? Aan alles komt een einde!! En dat moment,beste mensen,is NU!!

  • Roger Horemans

    Ik lees hier ze gaan de prijzen verhogen, ik drink nu een Duvel voor 1.5 euro , en veel mensen hebben dat nu pas ook in de gaten , ze graven hun eigen graf, ze doen maar

Lees meer