2 Philippe Muyters
BELGA Philippe Muyters

Muyters geen voorstander verplichte screening voor sportevenementen

Federaties en organisatoren van sportieve evenementen kunnen zelf beslissen deelnemers een verplichte screening te laten uitvoeren. Dat zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) bij monde van zijn woordvoerder. Een screening door de overheid laten opleggen, daarvan is de minister geen voorstander.

In verschillende kranten houden artsen maandag een pleidooi voor een verplichte medische screening van deelnemers aan massale sportevenementen. Aanleiding is de dode die gisteren te betreuren viel tijdens de 20 kilometer door Brussel. Enkele deelnemers kampten ook met hartklachten.

Het nieuwe Vlaams decreet gezond en ethisch sporten dat deze legislatuur het levenslicht zag, voorziet in een medische screening. Die zijn voor het eerst sportspecifiek - dus afhankelijk van de sportdiscipline - en kunnen door een huisarts worden uitgevoerd, legt Muyters' woordvoerder uit. Wie een attest krijgt, kan zeker zijn dat die aan een bepaalde standaard beantwoordt. Verschillende federaties zijn daar ook mee bezig, weet hij.

De screening verplicht opleggen, doet het decreet echter niet. "Federaties en manifestaties kunnen dat zelf beslissen, maar we denken dat het niet nodig en nuttig is het vanuit de overheid te verplichten", luidt het. "Elke dode is er uiteraard één te veel. We zouden iedereen die intensief een sport gaat beoefenen aanraden zich te laten screenen, maar een verplichting zal ook nooit 100 procent sluitend zijn".

2 Gisteren liet één deelnemer aan de 20km door Brussel het leven
BELGA Gisteren liet één deelnemer aan de 20km door Brussel het leven

Lees meer