2 Wilfried Vandaele is sinds 2009 Vlaams parlementslid voor N-VA.
BELGA Wilfried Vandaele is sinds 2009 Vlaams parlementslid voor N-VA.

N-VA’er Wilfried Vandaele wordt morgen tot nieuwe voorzitter Vlaams parlement verkozen

N-VA heeft Wilfried Vandaele voorgedragen als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat bevestigt de partij. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement kwam deze voormiddag bij elkaar om te beslissen hoe het nu verder moest na het ontslag van Kris Van Dijck (N-VA). De plenaire zitting van het parlement moet de kandidatuur van Vandaele nog goedkeuren, dat gebeurt morgen om 11 uur.

De 60-jarige Vandaele is burgemeester van kustgemeente De Haan en zit sinds 2009 in het parlement. Hij wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen. In het parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op. 

“In deze moeilijke tijden heeft het Vlaams Parlement zo snel als mogelijk een nieuwe voorzitter nodig”, zegt fractieleider Matthias Diependaele over de aanstelling van zijn partijgenoot. “Wilfried heeft toegezegd en zal met volle toewijding, zoals we hem kennen, de handschoen opnemen. De fractieleiders van de andere partijen spraken ook hun vertrouwen uit in Wilfried, maar het is nu aan het parlement om zijn benoeming in een plenaire zitting te bekrachtigen.”

Vandaele zelf zegt het “een eer” te vinden “d
eze rol te kunnen vervullen. De omstandigheden waarin dit verloopt zijn misschien niet ideaal, maar dat maakt een snelle opvolging des te belangrijker. Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren. Mijn focus ligt dan ook op het uitvoeren van het werk als voorzitter van het parlement, in alle sereniteit. Daarom zal ik mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.”

De N-VA is de grootste partij in het parlement en mocht daardoor een nieuwe naam voorstellen nadat Kris Van Dijck gisteren ontslag nam als voorzitter. “Die verdeling gebeurt op basis van de verkiezingsuitslag, op basis van wat de burger heeft beslist. N-VA is de grootste partij dus dat lijkt me logisch”, zei Diependaele vanmorgen al. Sowieso gaat het om een tijdelijke aanstelling, aangezien de post van parlementsvoorzitter deel uitmaakt van de politieke puzzel bij de regeringsvorming, die momenteel stilligt.

Dewinter morgen alweer voorzitter af

Het Vlaams parlement zal morgen om 11 uur uitzonderlijk bij elkaar komen om een stemming te organiseren rond Vandaeles kandidatuur. Die vergadering - het parlement is momenteel normaal gezien in reces - zal voorgezeten worden door Filip Dewinter (Vlaams Belang). Die is sinds gisteren waarnemend parlementsvoorzitter, maar hij zal de voorzittershamer dus alweer snel moeten doorgeven.  Een poging van Vlaams Belang om Dewinter toch aan te stellen tot de vorming van een nieuwe regering werd door de andere partijen afgeschoten. 

Dewinter had het Uitgebreid Bureau, dat is het Vast Bureau van het parlement aangevuld met de fractieleiders, vandaag om 11 uur samengeroepen om zich”te beraden over het ontslag van de voorzitter”. Het Uitgebreid Bureau moest “nagaan welke verdere stappen het parlement moet nemen om een nieuwe voorzitter aan te stellen”.

Dat Dewinter voorlopig de voorzitter is van het Vlaamse parlement, is een gevolg van het reglement dat zegt dat de eerste ondervoorzitter de voorzitter vervangt wanneer die laatste verhinderd is.

2 Dewinter gisteren bij de 11-juliviering in het Brusselse stadhuis naast Kris Van Dijck, die niet veel later ontslag nam.
Photo News Dewinter gisteren bij de 11-juliviering in het Brusselse stadhuis naast Kris Van Dijck, die niet veel later ontslag nam.

Somers: “Liefst niet iemand van extreemrechts”

Open Vld toonde zich vanmorgen alvast voorstander zo snel mogelijk een nieuwe voorzitter te verkiezen

“Het is niet goed dat Vlaanderen zonder een verkozen voorzitter functioneert”, zei fractieleider Bart Somers. “Maar daarnaast ziet mijn partij niet graag dat iemand van extreemrechts die positie bekleedt. Het moet iemand zijn die namens heel Vlaanderen spreekt, een verbindende figuur. En dat kan je moeilijk zeggen van Vlaams Belang.”

Ook  Groen zag Dewinter niet zitten. “Hem langer houden als voorzitter was voor ons geen optie. Dewinter is iemand die voortdurend anderen schoffeert, ook gisteren nog, iemand die op de koffie gaat bij Assad. Dat is onhoudbaar voor de geloofwaardigheid van het parlement”, zegt fractieleider Björn Rzoska. 

Dewinter betreurt de houding van de andere partijen. “We hebben hier vier voorzitters gehad op vier weken tijd. Het zou goed geweest zijn dat men had gekozen voor het herstel van de geloofwaardigheid van dit parlement, maar ik stel vast dat men opnieuw kiest voor de carrousel van de politieke benoemingen”, aldus Dewinter. 

Op de figuur zelf van Wilfried Vandaele heeft niemand kritiek, integendeel. “Een goede keuze”, zegt Rzoska. “Het is iemand die boven de mêlee staat en iemand die ervoor kan zorgen dat de rust en geloofwaardigheid terugkeert”, klinkt het.

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc De Metsler

    Wees maar zeker bij de volgende zal VB nog meer stemmen hebben dan de andere partijen , een schande dat meer dan 800.000 kiezers zo maar voor schut gezet worden, en er zullen veel mensen nu daarop stemmen want zelfs bij de NVA beginnen er al over te lopen naar VB. En als er nu geen schot komt met de nieuwe regering zou het wel is kunnen dat de mensen op straat gaan komen want de werkman is het kotsbeu

  • Carla Van Geel

    Een voorzitter van het Vlaams parlement moet wel zo neutraal en sereen mogelijk zijn. Dewinter zou dat, zelfs als hij zijn best doet niet halen want dan zou hij Dewinter niet meer zijn. Het zou zelfs wel eens de afgang van VB kunnen betekenen en De Winter weet dat heel goed. Heftige karakters horen niet bij serene taken.

Lees meer