Didier Reynders kreeg in de Kamer een geel Catalaans solidariteitslintje van N-VA-Kamerlid Theo Francken.
Photo News Didier Reynders kreeg in de Kamer een geel Catalaans solidariteitslintje van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

N-VA hoopt dat Reynders aandacht schenkt aan Catalaanse zaak

De partij N-VA vraagt dat toekomstig Eurocommissaris Didier Reynders aandacht zal schenken aan de Catalaanse zaak. Reynders krijgt binnen de nieuwe Europese Commissie de opdracht om de principes van de rechtsstaat te doen naleven in de verschillende lidstaten. De nieuwe Eurocommissaris verklaarde voor de camera’s van VTM Nieuws ook dat hij er bij de volgende fase van de federale formatie niet meer bij zal zijn. “Ik hoop dat het mogelijk zal zijn begin oktober naar een nieuwe fase te gaan”, klonk het. "De echte formatie is niet voor mij, maar voor anderen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reynders kreeg gisteren te horen welke zijn bevoegdheden zullen zijn. Naast justitie wordt hij bevoegd voor consumentenbescherming en naleving van de rechtsstaat. Wat dat laatste betreft, zei hij al dat hij een voorstel zal doen om jaarlijks een rapport te maken over de toestand van de rechtsstaat in de lidstaten.

De nieuwe Europese Commissie treedt pas in november aan, als ze groen licht gekregen heeft van het Europees Parlement. Tot die tijd blijft Reynders in principe vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie.
Reynders werd vandaag in de Kamer verwacht voor de commissie Landsverdediging, waar hij van meerdere parlementsleden felicitaties ontving. N-VA-Kamerlid Theo Francken schonk hem, naast zijn boek over migratie, een Catalaans lintje. Op die manier vraagt N-VA, op de Catalaanse nationale feestdag van 11 september, aandacht voor de Catalaanse zaak. 

In Spanje worden een aantal Catalaanse leiders vervolgd voor hun aandeel in een door Spanje verboden onafhankelijkheidsreferendum, dat gevolgd werd door een onafhankelijkheidsverklaring.

N-VA, die de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd genegen is, vraagt al langer dat de Europese Commissie tussenkomt in de kwestie. "We willen dat de Europese Commissie niet langer wegkijkt. Als je streng bent voor Polen en Hongarije, moet je dat ook zijn voor die politieke processen in Spanje", zegt Francken.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Julien

    Den Ulens zal Didier in de problemen brengen... voor even maar... en dan gaat het potje terug dicht... zo gaat dat in Belgie

  • Tom Faes

    Het ware beter geweest dat Francken wat meer aandacht aan zijn departement had besteed, dan zou er wat minder gesjoemeld zijn. Met deze Theo moet je altijd blijven opletten want die man heeft twee gezichten .

Lees meer