Cieltje Van Achter.
BELGA Cieltje Van Achter.

N-VA over Brussels regeerakkoord: "Je kan geen sociaal paradijs bouwen op economische woestijn"

"Je kan geen sociaal en ecologisch paradijs bouwen in een economische en bestuurlijke woestijn. Zonder sterke economische fundamenten zullen de ecologische en sociale beloftes in dit regeerakkoord luchtspiegelingen blijven.” Die waarschuwing lanceerde N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter tijdens het debat over de Brusselse regeerverklaring. “De regering heeft veel plannen, maar die blijven zonder gevolg en ook het nodige budget ontbreekt”, vond haar MR-collega Françoise Schepmans.

Van Achter wees erop dat de foto van het Brussels Gewest allesbehalve rooskleurig is. "De uitdagingen zijn enorm, mede als gevolg van het wanbeleid van de afgelopen 30 jaar met de PS op kop.” De Brusselaar verwacht een omwenteling en een ambitie, maar die vindt zij niet terug in deze regeerverklaring.

Volgens haar willen de Brusselaars geen gratis openbaar vervoer, maar wel een performant openbaar vervoer. Van Achter vroeg zich ook af of de regering het sociaal huisvestingsbeleid de afgelopen jaren verwaarloosd had, vermits er nu een noodplan gelanceerd wordt. 

Een renovatiepercentage van 3 à 5 procent lijkt haar dan weer extreem ambitieus aangezien Vlaanderen momenteel minder dan één procent haalt. Voorts betreurde ze dat in het regeerakkoord niet te lezen is hoe het miljoentekort bij Net Brussel weggewerkt zal worden en hoe het vonnis over oneerlijke concurrentie gehonoreerd zal worden.

“Bevoegdheden inpalmen”
Haar partijgenoot Gilles Verstraeten hekelde dat er geen aparte verklaring was van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Die GGC is een juridische instelling met eigen bevoegdheden en strikte garanties inzake vertegenwoordiging en gelijkwaardigheid van de twee taalgemeenschappen.

"Wat hier werkelijk gaande is, is dat het Brussels Gewest de bevoegdheden van de GGC wil inpalmen", aldus de N-VA'er. De Nederlandstalige collega's zijn volgens hem bedwelmd door een “dodelijke cocktail van arrogantie, hoogmoed en naïviteit”. “Denken ze geen institutionele garanties meer nodig te hebben om de Vlaamse minderheid te beschermen?”

Gemor bij MR
Ondanks de pogingen van Open Vld zit de MR in Brussel andermaal voor vijf jaar op de oppositiebanken. De bitterheid klonk hierover ook door in de tussenkomsten. "De vorming van uw regering riskeert ons gewest te isoleren van de andere entiteiten van ons land”, stelde Vincent De Wolf (MR). Fractieleidster Schepmans wees op de precaire budgettaire toestand van het hoofdstedelijk gewest, dat geconfronteerd wordt met een toenemende schuld.

CD&V: “Groot déjà vu-gevoel”

Bianca Debaets, voormalig CD&V-staatssecretaris, had een groot déjà vu-gevoel bij het aanhoren van de regeerverklaring. “Hadden we niet reeds in de vorige regering beslist de metrolijn te bevestigen? Gezegd dat er een tramlijn naar Tour & Taxis zou komen? Een dieselban tegen 2030, was dat niet in 2030 door de Brusselse regering goedgekeurd?”, vroeg ze zich af.

cdH: “Verderzetting van het beleid”

Gewezen minister Céline Fremault (cdH) bedankte de nieuwe meerderheid voor “het mooi eerbetoon aan het werk dat vorige legislatuur heeft afgeleverd”. De regeerverklaring is volgens haar immers in grote lijnen een verderzetting van het beleid van de vorige regering, zowel op het vlak van milieu, luchtkwaliteit, huisvesting en daklozenbeleid, de materies waarvoor zij bevoegd was. Ze vroeg zich wel af of de nieuwe regering de boetes zal blijven opeisen van de federale overheid en welke nieuwe gerechtelijke stappen er gepland zijn.

Vlaams Belang: “Gebakken linkse lucht”

Voor het Vlaams Belang borduurt het Brusselse regeerakkoord rustig voort op het beleid van de voorbije jaren en wordt enkel her en der wat aan aankondigingspolitiek gedaan: “Dit regeerakkoord is uiteindelijk niets anders dan de gebakken linkse lucht en de vraag is of het om propere lucht gaat”, vatte Dominiek Lootens het samen. Hij hekelde ook het feit dat her en der gemeenschapsmateries opgenomen zijn in het regeerakkoord en kondigde aan er scherp op toe te zine dat er in de praktijk niet bevoegdheidsoverschrijdend wordt gewerkt.

PVDA: “Foute remedies”

Voor de PVDA is de regeerverklaring niet meer dan een fles met een mooi etiket, maar gevuld met een portie foute remedies, zoals fractieleidster Françoise De Smedt illustreerde. Het akkoord is niet sociaal en niet progressief, zei ook Jan Van Busselen. Vastgoedspeculanten en bouwpromotoren krijgen vrij spel, terwijl de Brusselse gezinnen die lijden onder de wooncrisis het moeten stellen met vage beloften.

Pepijn Kennis van Agora vroeg zich af hoe de regering haar beloften inzake participatie - buitengewone ministerraden, de vernieuwing van het inspraakmodel en gemengde commissie - gaat implementeren. Agora zal de regering ook houden aan het engagement om participatieve initiatieven te ondersteunen. “We hopen dus dat deze regering de beslissingen van onze burgerassemblees zal volgen en uitvoeren”, aldus Kennis, die vijf jaar van constructieve oppositie aankondigde.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • herman cohen

    Deze NVA regering heeft een schuld van 10 miljard daar heeft niemand anders mee te maken. Het gaat hier om cadeau's aan het bedrijfsleven , belastingsvoordelen voor VOKA vrienden en zelfstandigen op kost van Jan Modaal. De economische woestijn is de schuld van NVA die madam schoondochter van zou beter zwijgen en eens echt gaan werken.

  • Danny Weckhuyzen

    allé, het politieke spelleke begint weer, wie is dit nog niet kotsbeu ???? Terug naar 1 regering en dan was al dat gelul niet nodig en de begroting direct in orde.

Lees meer