Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld

Na de controverse over de zorgpremie van 300 euro: regering onderzoekt hoe ook Vlaams zorgpersoneel ondersteund kan worden

De Vlaamse regering  gaat onderzoeken of, en op welke manier, hij het Vlaamse zorgpersoneel kan ondersteunen en zit hierover binnenkort met de vakbonden rond de tafel. Gisteren werd een eenmalige premie van 300 euro goedgekeurd voor personeel in de ziekenhuizen en thuisverpleging, die onder federale bevoegdheid vallen. De maatregel oogst veel kritiek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een cheque van 300 euro om in een winkel of horecazaak te spenderen, of om aan cultuur te doen. Dat is wat het zorgpersoneel van een ziekenhuis, waarover het federale niveau beslist, krijgt. Ook thuisverplegers en personeel in wijkzorgcentra krijgen de eenmalige premie, die de overheid trouwens 37,5 miljoen euro kost. Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen, reageert teleurgesteld en noemt de premie “een aalmoes”. Ook bij de vakbonden wordt de cheque niet op gejuich onthaald. Zij dreigen zelfs met acties. “Er moet een echte herwaardering van de sector volgen, meer dan een eenmalige premie om op café te gaan.”

Kwaad bloed

Op het Vlaamse niveau had de cheque voor 127.000 zorgverleners 38 miljoen gekost, maar de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden dat voorstel woensdag weg. Dat betekent dat onder meer personeel van woonzorgcentra, revalidatiecentra en centra voor mensen met een beperking helemaal niets dreigen te krijgen. Dat hun 125.000 collega’s die onder het federale niveau vallen wél een premie opstrijken, zet dan ook kwaad bloed. 

De vakbonden klopten vrijdagmorgen met hun verzuchtingen aan bij Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die plant, volgens zijn kabinet, samen met zijn collega’s van de regering, op korte termijn een overleg met de bonden om te bekijken of, en op welke manier, hij de sector kan ondersteunen. Ook de werkgevers worden geconsulteerd, klinkt het.

“Structurele waardering”

De roep om structurele maatregelen voor de zorgsector klinkt ondertussen steeds luider. Na Zorgnet-Icuro en de vakbonden mengde het Vlaams Welzijnsverbond, de werkgeverskoepel van 750 voorzieningen in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp en kinderopvang, zich vrijdagmiddag ook in de debatten. Zij eisen een betere omkadering, betere loon- en arbeidsvoorwaarden en een gelijke behandeling van de sectoren.

Lees ook: 

Premies tot 1.500 euro en korting op vliegtickets: dit is hoe andere Europese landen de zorgsector belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis

Lauwe reacties op horecacheque voor zorgpersoneel: “Méér nodig dan eenmalige premie om op café te gaan” (+)

36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marie-Louise Goddé

    Dat men de zorgsector heeft over geslagen begrip ik niet Terwijl er juist daar zo veel doden vielen En dat deze mensen juist alles deden om die ouderen in leven te houden Ja het is schrijnend het personeelsleden tekort De zorgverleners komen handen tekort om juist die zwakke mensen nog een waardig leven te geven

  • Philip Vandoolaeghe

    En wat krijgen de mensen die altijd hebben doorgewerkt in andere sectoren. Niets, noppes. En diegene die maar amper 1 dagje EW waren krijgen dan een premie van 200 euro voor gas water en elektriciteit.

Lees meer