2 Stephane Moreau, ceo bij Nethys, maar binnenkort aan de slag bij Ardentia. Nethys wil het windenergiebedrijf Elicio voor een symbolische euro aan Ardentia verkopen.
BELGA Stephane Moreau, ceo bij Nethys, maar binnenkort aan de slag bij Ardentia. Nethys wil het windenergiebedrijf Elicio voor een symbolische euro aan Ardentia verkopen.

Na heisa rond windenergiebedrijf dat verkocht wordt voor symbolische euro: gedelegeerd bestuurder Stéphane Moreau stapt op

De ontmanteling van het Luikse overheidsvehikel Nethys, onderdeel van het vroegere Publifin, blijft in de schandaalsfeer hangen en verhit de gemoederen in de pas gestarte Waalse regering. Nethys wil het Oostendse windenergiebedrijf Elicio voor een symbolische euro verkopen aan de groep Ardentia, waar de CEO van Nethys, Stéphane Moreau zelf gedelegeerd bestuurder zou worden. Na de ophef vandaag heeft Moreau beslist een stap opzij te zetten bij Ardentia.

Nethys wil Elicio, een voormalig onderdeel van het ter ziele gegane Oostendse Electrawinds, voor één symbolische euro verkopen aan Ardentia Tech. Ardentia is een vehikel van François Fornieri, topman bij farmabedrijf Mithra, en Stéphane Moreau (ex-PS'er), toevallig of niet ook de ceo bij Nethys. Eenmaal de herstructurering bij Nethys rond is, zou Moreau er vertrekken en bij Ardentia beginnen. Maar Moreau liet vanmiddag in een mededeling weten dat hij “om de sereniteit van het magnifieke project te herstellen”, afziet van zijn post bij Ardentia.

Financieel zorgenkind of kip met gouden eieren?

Volgens critici is Elicio veel meer waard dan de symbolische euro plus overname van schulden die Ardentia ervoor wil geven. Het bedrijf is volgens Nethys een financieel zorgenkind, maar eens de offshorewindparken in de portefueille - Rentel, Norther en Seamade - op volle toeren kunnen draaien is er volgens experts wel zicht op forse winst. 

Dat denkt ook PVDA. De oppositiepartij noemt Elicio "een echte kip met gouden eieren". "Dit bedrijf is een echt pareltje. Dit moet niet verkocht worden aan wie dan ook, maar in handen blijven van de publieke sector en geïntegreerd worden in een globaal project om de energietransitie te realiseren zonder financiële repercussies op de burgers", zegt Damien Robert, PVDA-bestuurder bij Enodia, de moederholding boven Nethys.

Rookgordijn

Volgens Robert hebben Fornieri en Moreau een "rookgordijn" opgeworpen door Elicio voor te stellen als een bedrijf in financieel zwaar weer, om daarna een echte "hold-up" te kunnen plegen en het vehikel te kopen voor een symbolische euro.

De kwestie bezorgt kersvers Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en zijn coalitiepartners Ecolo en MR al bij het begin van de legislatuur serieuze kopzorgen. Eerder raakte bekend dat Nethys ook het Waalse telecombedrijf Voo en netwerkleverancier Win van de hand doet, telkens zonder de raad van bestuur van moedermaatschappij Enodia in te lichten en zonder de concurrentie te laten spelen. Win werd bovendien ook aan Ardentia verkocht. Win is gespecialiseerd in netwerkintegratie voor bedrijven, ziekenhuizen en openbare diensten. Volgens Le Soir toonden twee andere bedrijven nochtans interesse in een overname van Win, voor meer geld.

Enodia is de nieuwe naam van Publifin, de Luikse intercommunale die de vorige Waalse regering deed kapseizen.

2 Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    waarom alle macht laten aan een persoon, schaf die ceos en bestuurders af en laat een raad beslissen met een overheidscommissaris

  • Danny Govaerts

    Als dat windmolenpark waardeloos is en voor €1 kan worden door verkocht worden. Waarom doen ze dan nog zo veel moeite om nog meer windmolens te plaatsen op koste van de burgers. Het zal weer zijn zo als destijds bij de verkoop van de centrales . Ze worden verkocht op de moment dat ze beginnen opbrengen,,in dit geval weggegeven nu ze afbetaald zijn .

Lees meer