Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

Na kritiek van oppositie: "De hele Belgische regering is het oneens met de maatregel van Trump"

De hele Belgische regering is het oneens met het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump uitgevaardigd heeft tegen onderdanen uit zeven moslimlanden. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Michel meent dat de oppositie de reacties van N-VA-regeringsleden op die maatregel "selectief" leest.

Premier Michel reageerde afgelopen weekend op het besluit dat Trump vrijdag uitvaardigde, om mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de toegang tot de VS te ontzeggen. Michel zei toen al dat ons land het oneens is met die beslissing en "er geen voorbeeld zal aan nemen".

Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon en N-VA-staatssecretaris Theo Francken reageerden op het verbod. Minister Jambon zei onder meer dat de zaken "in zijn context" geplaatst moesten worden, terwijl staatssecretaris Francken opriep om "niet hysterisch" te reageren.

Niet kordaat en krachtig genoeg

De groene en socialistische oppositiepartijen vinden dat de premier de maatregel niet "kordaat en krachtig genoeg" veroordeeld heeft. "Hoe kan u aanvaarden dat sommigen binnen de regering zich van uw reactie distantiëren?", vroeg PS'er Stéphane Crusnière.

Premier Michel ontkent dat niet iedereen binnen de regering de maatregel afkeurt. "De regering heeft hetzelfde gezegd. Je kan de woorden van Jambon en Francken niet selectief gebruiken." Wie de reactie van de N-VA-regeringsleden helemaal leest, weet dat ook zij kritiek hadden op de beslissing van Trump, zei de premier.

"Ik zal aanvullen wat er gezegd is geweest. Jan Jambon heeft net als Didier Reynders en ikzelf gezegd dat de beslissing juridisch betwistbaar is", zei Michel. "Theo Francken heeft gezegd dat er meer informatie over de beslissing moest komen (..) En Francken zei dat de keuze van de zeven landen een arbitraire beslissing was."

'Hoe kan u aanvaarden dat sommigen binnen de regering zich van uw reactie distantiëren?'

Stéphane Crusnière, PS

Dubbele nationaliteit

De oppositie meent ook dat de premier laat, zondag pas, heeft gereageerd. Volgens de premier klopt dat niet. Meteen na de beslissing zijn er informele contacten geweest met andere Europese landen. "Europa moet met een stem spreken", zei Michel. De premier zei ook dat de reactie van de Belgische regering meteen is overgemaakt aan de ambassade van de VS en dat daar ook om meer informatie is gevraagd over de maatregel.

Volgens de premier zou het inreisverbod ook niet geldig zijn voor Belgen die ook de nationaliteit van een van de betrokken landen hebben. "Volgens de informatie van de ambassade zal de beslissing uiteindelijk geen betrekking hebben op onze burgers met twee nationaliteiten, in tegenstelling tot wat was aangekondigd", zei Michel. Buitenlandse Zaken zou al twee oproepen gekregen hebben van mensen met een dubbele nationaliteit, maar zij zouden dus niet door de maatregel van Trump getroffen worden.

'Volgens de informatie van de ambassade zal de beslissing uiteindelijk geen betrekking hebben op onze burgers met twee nationaliteiten'

Charles Michel

Lees meer