De moord op Julie Van Espen in Antwerpen toonde volgens de indieners aan dat de onmiddellijke aanhouding mogelijk te beperkt is. Dader Steve Baekelmans was eerder veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar omdat hij in beroep ging, bleef hij op vrije voeten.
rv De moord op Julie Van Espen in Antwerpen toonde volgens de indieners aan dat de onmiddellijke aanhouding mogelijk te beperkt is. Dader Steve Baekelmans was eerder veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar omdat hij in beroep ging, bleef hij op vrije voeten.

Na moord op Julie Van Espen: onmiddellijke aanhouding bij recidivegevaar stap dichterbij

Rechters zullen de onmiddellijke aanhouding kunnen bevelen als er een risico is dat de dader nieuwe misdaden gaat plegen. De Kamercommissie Justitie heeft daarover vandaag een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Sophie De Wit goedgekeurd. Het voorstel moet nu nog door de plenaire Kamer worden goedgekeurd. 

Momenteel kan de onmiddellijke aanhouding enkel bevolen worden als er sprake is van vluchtgevaar. De moord op Julie Van Espen in Antwerpen afgelopen voorjaar toonde volgens de indieners aan dat die mogelijk te beperkt is. Dader Steve Baekelmans was eerder veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar omdat hij in beroep ging, bleef hij op vrije voeten.

Het wetsvoorstel dat de commissie vandaag in tweede lezing goedkeurde, wil risico op nieuwe misdaden op wanbedrijven als mogelijk extra criterium toevoegen aan de wet op de voorlopige hechtenis. Op twee onthoudingen na stemde alle commissieleden voor de tekst. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke had een gelijkaardig voorstel ingediend. Open Vld en Vlaams Belang hadden voorstellen die verder gingen, maar stemden toch voor de compromistekst. Ook CD&V, MR en sp.a keurden de tekst goed. 

De PS had een amendement ingediend dat meer aandacht op geweld tegen vrouwen vroeg en voorstelde dat de onmiddellijke aanhouding nodig moest zijn voor de openbare veiligheid. Dat amendement werd niet goedgekeurd. Van de twee aanwezige PS-commissieleden onthield één lid zich bij de eindstemming over het gehele voorstel, een tweede stemde voor. PVDA onthield zich, een amendement van de extreem-linkse partij werd onontvankelijk verklaard.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Zahra Mommaerts

    Kortom, het draagt bij aan het maatschappelijke gevoel van veiligheid. Het lijkt me dus een goed idee om een onmiddellijke aanhouding te bevelen bij recidivegevaar. Verder vermoed ik dat daders hierdoor beter zullen gaan nadenken alvorens ze foute dingen doen, als ze weten dat er streng en direct opgetreden wordt. En ook zullen op deze manier extra proceskosten vermeden kunnen worden door het voorkomen van nieuwe misdaden. (deel 3)

  • Zahra Mommaerts

    Het is dan ook onverantwoord om iemand op vrije voeten te laten lopen die in staat is om zulke gewelddadige en gruwelijke dingen te doen. Ten tweede zullen vrouwen zich op straat veiliger voelen als er strenger en sneller opgetreden zal worden bij zulke misdaden. Natuurlijk bestaat de kans nog altijd dat er iets slechts gebeurt, maar het zal toch een veiliger gevoel geven. Niet alleen vrouwen maar ook ouders zullen geruster zijn over hun kinderen als ze alleen op straat komen. (deel 2)

Lees meer