14-daagse Covid-19-overzicht, besmettingen per 100.000 inwoners in week 29-30.
ECDC 14-daagse Covid-19-overzicht, besmettingen per 100.000 inwoners in week 29-30.

Na Vlaanderen kleuren nu heel België, Zeeland en Zuid-Holland oranje op Europese kaart

België, Zeeland en Zuid-Holland staan op de nieuwste kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) voortaan oranje ingekleurd. Dat betekent dat de drempel van 20 coronagevallen per 100.000 inwoners op twee weken tijd er werd overschreden, zo blijkt vandaag uit de informatie op de website van het ECDC. Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Nederland voorlopig nog niet aangepast, en beschouwt het hele land nog steeds als een ‘groene zone’. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorige week vrijdag werd Vlaanderen al oranje ingekleurd. Wallonië en Brussel bleven toen nog geel op de overzichtskaart, maar dat is nu dus gewijzigd. Het ergst is het evenwel gesteld in het land Luxemburg, dat donkerrood kleurt en waar er de voorbije twee weken 243,4 gevallen per 100.000 inwoners waren. Voor België waren dat er 35,8 per 100.000 inwoners.

Ook de Nederlandse provincies Zeeland en Zuid-Holland kleuren oranje, aangezien ook daar de ‘alarmdrempel’ van 20 coronabesmettingen per 100.000 inwoners de laatste twee weken werd overschreden. 

Geel

Het merendeel van de Europese regio's kleurt voorlopig dus nog steeds geel op de kaart van het ECDC. Onder andere de tien andere provincies in Nederland, maar ook Italië, Griekenland, Ierland en grote delen van Duitsland en Frankrijk blijven grotendeels gevrijwaard van het virus. In delen van Finland, Noorwegen en Estland zijn de afgelopen twee weken zelfs geen coronabesmettingen vastgesteld. 

Oranje

Naast België en de twee Nederlandse provincies zijn ook grote delen van Zweden oranje gekleurd, net als een aantal gebieden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. 

Rood

De uitbraak is momenteel het hevigst in Catalonië, Luxemburg, delen van Roemenië en het oosten van Kroatië, aangeduid op de kaart in donkerrood. Daar zijn er meer dan 120 gevallen per 100.000 inwoners vastgesteld.

Volgens het ECDC is het coronavirus ruim 1,7 miljoen keer vastgesteld in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het virus heeft in de aangesloten landen aan 182.282 mensen het leven gekost. Het Verenigd Koninkrijk is het zwaarst getroffen met meer dan 300.000 gevallen en bijna 46.000 doden. België telt bijna 68.000 besmettingen en ruim 9.800 doden.

Kleurencodes Buitenlandse Zaken

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken hanteert ook kleurencodes in haar reisadviezen, maar deze lopen niet noodzakelijk gelijk met de kleuren op de kaart van het ECDC. Buitenlandse Zaken kleurt Nederland op dit moment dus nog steeds groen voor vertrekkende en terugkerende reizigers. 

Vandaag werd Slovenië toegevoegd aan de lijst van oranje gebieden voor reizigers die vertrekken vanuit of terugkeren naar België. Ook Noorwegen kleurt oranje voor vertrek, aangezien reizigers vanuit België er verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. 

Ook voor Portugal is er een en ander veranderd. Zo wordt het grootstedelijk gebied Lissabon oranje in plaats van rood. “Eind juni is er door de lokale autoriteiten beslist om Lissabon en enkele omringende gemeenten in lockdown te plaatsen en daardoor was het niet mogelijk om naar daar te reizen en stonden ze op rood. Nu zijn die lockdowns opgeheven en kleurt Lissabon oranje, wat betekent dat reizen mogelijk is, maar er wel verhoogde waakzaamheid geldt. Ook is het aangeraden om bij terugkeer bij de huisarts langs te gaan voor een test en in afwachting in quarantaine te gaan”, aldus Karl Lagatie, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jo Debacker

    Kan er aub ook eens vermeld worden dat Luxemburg 10.000 à 12.000 testen per dag doet? Normaal dat je meer gevallen zijn. Mocht men op die schaal hier in België testen is België zwart, niet rood!

  • Erwin Van Roy

    Nathalie Werken als je echt inzit met de gezondheid dan lig je niet wakker dat het niet in de wet staat en draag je gewoon een mondmasker. Als je dan dreigt met rechtszaken tegen de boete dan toon je alleen dat Nederlanders lak hebben aan de regeltjes. En die 1,5 dan toch enkel op de rustige plaatsen.

Lees meer