2 Anuna De Wever/Jean-Marie Dedecker
Joel Hoylaerts/Photo News/Bart Boterman Anuna De Wever/Jean-Marie Dedecker

Naïef en verwend: Jean-Marie Dedecker hard voor klimaatspijbelaars

Naïef en verwend: zo schrijft Jean-Marie Dedecker over de vele “klimaatgoeroes” die hem regels zouden willen opleggen. De onafhankelijke lijstduwer voor N-VA in West-Vlaanderen is het grondig beu dat critici niet welkom zijn bij het hedendaagse klimaatdebat. Dat schrijft hij in een opiniestuk voor Knack.

In zijn opiniestuk is Dedecker behoorlijk scherp voor de klimaatspijbelaars met als boegbeeld Anuna De Wever. “Als een getalenteerd klimaatstakingsleider bekritiseert ze met holle retoriek het regeringsbeleid”, zo steekt hij van wal. Dat ze niet weet waarover ze spreekt, benadrukt hij door te schrijven dat de zondvloed nabij is. “Minister Joke Schauvliege is al verdronken.” 

“Wie betaalt de rekening van de miljarden die aan de klimaatgoden geofferd worden om de apocalyps af te wenden?” vraagt Dedecker zich af.

Vervuilende generatie

Dedecker vergelijkt in zijn opiniestuk ook zijn generatie met de huidige: “Vroeger fietsten leerlingen nog naar school, nu zouden ze vervoerd worden per “taxidienst van helikopterouders.  Vroeger schilden ze nog “patatten” op krantenpapier, de resterende pagina’s werden als wc-papier gebruikt, en zowel luiers als menstruatiedoeken werden uitgewassen en te drogen gehangen. Deze generatie vervuilende ouders heeft ervoor gezorgd dat de spijbelaars van deze wereld in pampers opgevoed werden, en van een nooit geziene welvaart kunnen genieten. Ze omhelzen bomen, maar kennen het verschil niet tussen een den en een spar”.

Klimaatsceptici versus negationisme 

Met zijn uitspraken verdedigt Dedecker zichzelf nadat journaliste Tine Hens van MO* hem tijdens het VRT-programma De Afspraak beschuldigde van klimaatnegationisme. Ze pleitte ervoor om hem niet langer een forum aan te reiken. “Inktkoelies die normaal schreeuwerig de vrije meningsuiting propageren, willen nu ook zelf de kritische geesten bevriezen”, aldus Dedecker nog. 

2 De klimaatspijbelaars in Brussel, met in het midden Anuna De Wever.
Tim Dirven De klimaatspijbelaars in Brussel, met in het midden Anuna De Wever.

562 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steve Wildemeersch

    Beste Mevr. Vervoort, niet alleen mensen naar hier halen maar mensen die er rotsvast van overtuigd zijn om zoveel mogelijk kinderen te hebben omdat hun religie hen dat oplegt.. Wat eigenlijk betekend dat dweilen met de kraan open is...

  • Kristine Delacourt

    Wie nu nog het klimaatprobleem durft ontkennen is echt een dikke onnozelaar. Maar spijbelen, ruzie maken, meer censuur en meer belastingen gaan het probleem echt niet oplossen.

Lees meer