2 Anuna De Wever/Jean-Marie Dedecker
Joel Hoylaerts/Photo News/Bart Boterman Anuna De Wever/Jean-Marie Dedecker

Naïef en verwend: Jean-Marie Dedecker hard voor klimaatspijbelaars

Naïef en verwend: zo schrijft Jean-Marie Dedecker over de vele “klimaatgoeroes” die hem regels zouden willen opleggen. De onafhankelijke lijstduwer voor N-VA in West-Vlaanderen is het grondig beu dat critici niet welkom zijn bij het hedendaagse klimaatdebat. Dat schrijft hij in een opiniestuk voor Knack.

In zijn opiniestuk is Dedecker behoorlijk scherp voor de klimaatspijbelaars met als boegbeeld Anuna De Wever. “Als een getalenteerd klimaatstakingsleider bekritiseert ze met holle retoriek het regeringsbeleid”, zo steekt hij van wal. Dat ze niet weet waarover ze spreekt, benadrukt hij door te schrijven dat de zondvloed nabij is. “Minister Joke Schauvliege is al verdronken.” 

“Wie betaalt de rekening van de miljarden die aan de klimaatgoden geofferd worden om de apocalyps af te wenden?” vraagt Dedecker zich af.

Vervuilende generatie

Dedecker vergelijkt in zijn opiniestuk ook zijn generatie met de huidige: “Vroeger fietsten leerlingen nog naar school, nu zouden ze vervoerd worden per “taxidienst van helikopterouders.  Vroeger schilden ze nog “patatten” op krantenpapier, de resterende pagina’s werden als wc-papier gebruikt, en zowel luiers als menstruatiedoeken werden uitgewassen en te drogen gehangen. Deze generatie vervuilende ouders heeft ervoor gezorgd dat de spijbelaars van deze wereld in pampers opgevoed werden, en van een nooit geziene welvaart kunnen genieten. Ze omhelzen bomen, maar kennen het verschil niet tussen een den en een spar”.

Klimaatsceptici versus negationisme 

Met zijn uitspraken verdedigt Dedecker zichzelf nadat journaliste Tine Hens van MO* hem tijdens het VRT-programma De Afspraak beschuldigde van klimaatnegationisme. Ze pleitte ervoor om hem niet langer een forum aan te reiken. “Inktkoelies die normaal schreeuwerig de vrije meningsuiting propageren, willen nu ook zelf de kritische geesten bevriezen”, aldus Dedecker nog. 

2 De klimaatspijbelaars in Brussel, met in het midden Anuna De Wever.
Tim Dirven De klimaatspijbelaars in Brussel, met in het midden Anuna De Wever.

567 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk D'Ooghe

    Zal het klimaatspijbelen een stille dood sterven tijdens de schoolvakantieperiode?

  • Els Vervoort

    Overbevolking op een eindige wereld is de oorzaak. Al de rest zijn pleisters op een houten been. En wat doet Europa? Massaal mensen naar hier halen want de EU industriëlen hebben steeds meer goedkope arbeiders en consumenten nodig om hun wegwerpmaatschappij in stand te houden en hun winsten te verhogen. Hebzucht is dus het echte probleem.

Lees meer