BELGA

Michel: "Er is nog marge voor onderhandelingen voor sociale partners"

Premier Charles Michel (MR) heeft de sociale partners opnieuw opgeroepen om rond de tafel te gaan zitten. Zijn regering wil blijven inzetten op het verlagen van de lasten op arbeid en de jobcreatie. Volgens hem is er nog een grote marge voor de sociale partners om bepaalde zaken te onderhandelen. Dat zei hij vanavond in verschillende interviews. Michel verdedigde zich ook tegen de aantijgingen alsof zijn regering feitelijk wordt geleid door N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Waren het de voorbije dagen vooral de Vlaamse federale ministers en partijvoorzitters die zich lieten horen over het sociaal-economische beleid van het land, vandaag verdedigde premier Michel zelf het beleid van zijn centrumrechtse regering. Hij was onder andere te gast bij RTL-TVI voor het programma 'Le Grand Direct' waar hij live antwoordde op vragen uit het publiek. Ook gaf hij interviews aan La Libre Belgique, La Dernière Heure en de VRT.

Volgens Michel zal de indexsprong die de regering volgend jaar invoert geen effect hebben op de lonen onder de 2.000 euro bruto, en dat dankzij de verhoging van het beroepsonkostenforfait op de belastingbrief. Wie meer verdient, zal gemiddeld 10 euro moeten inleveren, aldus de premier nog.

Michel verklaarde dat zijn regering de afgelopen twee maanden veel werk heeft verzet, maar erkende ook dat er nog werk is om de verwezenlijkingen nu ook uit te leggen aan het grote publiek. "Geef ons de tijd om ons te bewijzen." De premier weet naar eigen zeggen dat een deel van de bevolking ongerust is: "Maar ons doel is om de bestaande banen te redden en er nieuwe te scheppen. Vanaf de eerste dag van deze regering heb ik gezegd dat we een sociaal overleg willen." Hij zal dan ook de komende dagen een agenda opstellen om in dialoog met de sociale partners "een strategie te ontwikkelen om jobs te creëren".

Michel sprak "in naam van de volledige federale regering", zo benadrukte hij ook nog, eraan toevoegend dat hij zich niet de gegijzelde voelt van de N-VA. "Het regeerakkoord is het resultaat van een compromis. Dit is niet het programma van N-VA." Hij riep de andere ministers wel op om een zekere discretie aan de dag te leggen in hun verklaringen.

Ik heb niet het gevoel dat ik de gijzelaar ben van wie ook

Premier Charles Michel

Verschuiving naar lasten op kapitaal

"Er is nog gigantisch veel marge voor onderhandelingen met de sociale partners", liet Michel verstaan in andere interviews, onder andere met de VRT en La Libre Belgique. Toch zal dat overleg er moeten komen op basis van het regeerakkoord. "Wees constructief, wees positief en kom naar de tafel voor een rustig en sereen gesprek."

De premier liet ook een opening voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar die op kapitaal. "We gaan de komende maanden werken aan een substantiëlere fiscale hervorming. En ik zal duidelijk zijn. Moeten we raken aan de kapitaalstromen? Ja. En we hebben dat al gedaan. Moeten we dat nog meer en nog beter doen? Ja, we gaan het meer en beter doen. Welke fiscale maatregelen? De volgende afspraak is de begrotingscontrole begin volgend jaar, te laatste in maart."

Wees constructief, wees positief en kom naar de tafel voor een rustig en sereen gesprek

Premier Charles Michel

Le GRAND DIRECT du Premier ministre Charles Michel (Partie1)

Le GRAND DIRECT du Premier ministre Charles Michel (Partie 2)

Lees meer