thinkstock

Nationale Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over vraag of trouwfeesten kunnen doorgaan

Na een nieuw overleg van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag zou er meer duidelijkheid moeten zijn voor koppels met trouwplannen en andere massa-evenementen. Dat zei minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in het Journaal op Eén.

De huwelijkssector trok afgelopen weekend aan de alarmbel: voor veel koppels met trouwplannen is niet duidelijk of hun huwelijksfeest na 3 mei zal kunnen doorgaan, of ze het maar beter kunnen uitstellen. Ook voor cateraars en uitbaters van feestzalen is de situatie onzeker. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag alvast om massa-evenementen zoals festivals tot 31 augustus te annuleren, maar wat nu precies doorgaat als massa-evenement is nog niet duidelijk.

Die duidelijkheid zou er moeten komen na een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, komende vrijdag. "Ik heb een groot inlevingsvermogen met de trouwers”, aldus De Crem. “Tot 3 mei zitten we in een federale fase waarbij we in een toestand zitten dat het niet kan. Vormsels en communies zijn al uitgesteld tot het najaar, maar de trouwfeesten zijn één van die beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad op het einde van de week zal moeten nemen", zei hij. "We spreken dan al van een fase na minstens 3 mei, waarin we ooit weer eens in een toestand moeten komen die het nieuwe normaal is. De duidelijkheid zal gegeven worden, maar nu zitten we in een situatie waarin we een dramatisch virus hebben dat wild om zich heen slaat en dat we moeten blijven bestrijden. De maatregelen die we nemen, zijn maatregelen van volksgezondheid.”

De Crem betwistte daarnaast dat de communicatie over welke winkels nu al dan niet de deuren mochten openen dit weekend niet duidelijk was. In West-Vlaanderen moesten verschillende 'multiwinkels' blijkbaar onverwacht alsnog de deuren sluiten, omdat ze niet enkel algemeen bouwmateriaal in het assortiment hebben. "Er is enorme duidelijkheid", benadrukte De Crem. "Het is helemaal niet vaag: tuincentra, boomkwekerijen en doe-het-zelfzaken die bouwmaterialen verkopen en een algemeen assortiment hebben, mochten open, dat is woensdag beslist door de Nationale Veiligheidsraad en vrijdag verschenen in een ministerieel besluit. Er is duidelijkheid, maar men moet de duidelijkheid ook leren aanvaarden.”

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Daisy Daelemans

    Is het nu zo moeilijk om thuis te blijven. Ik versta wel, dat er mensen zijn die in financiële moeilijkheden geraken. Mijn dochter heeft haar huwelijk reeds uitgesteld, zonder onkosten, dus men moet niet zeggen dat dit niet kan. Als huwelijksfeesten mogen doorgaan, moeten ook restaurants en feestzalen terug open. Is dat een oplossing, ik denk het niet. Misschien zijn al de mensen die hier een reactie geven nog jonger dan ik (74) en zijn zij niet bang om ziek te worden, sorry maar IK WEL !!!

  • Christine Van rompaey

    Maak is werk om zorgpersoneel te testen en deftig materiaal te leveren aan de woonzorgcentra om ons te beschermen en de bewoners. Veel personeel en bewoners met covid 19 .Nee we mogen weer een maand wachten om getest te worden.

Lees meer