rv

Nederlandse vriendinnen urenlang verkracht door viertal op hotel: tot vijf jaar cel (maar groot deel met uitstel)

Vier jonge Antwerpenaars van Afrikaanse afkomst zijn veroordeeld tot straffen van 5 jaar cel, waarvan een groot deel met uitstel, voor een urenlange verkrachting van twee Nederlandse vriendinnen. De procureur had 7 jaar cel tegen elke verdachte gevraagd.

De verdachten hadden de vrijspraak gevraagd omdat de meisjes zouden toegestemd hebben. De rechtbank vond het niet bewezen dat de beklaagden in groep hadden gehandeld en sprak hen voor die verzwarende omstandigheid vrij. De twee slachtoffers krijgen elk een schadevergoeding van bijna 12.000 euro. 

“We kunnen ons wel vinden in de schadevergoeding die is toegekend, maar het gaat om een mild vonnis”, aldus advocate Liliane Verjauw, die de slachtoffers verdedigt. Twee van de vier beklaagden kondigden al aan dat ze hoger beroep zullen aantekenen. “Er was wederzijdse toestemming, dus van verkrachting is geen sprake”, aldus advocaat Omar Souidi. “Ook wij gaan waarschijnlijk in hoger beroep”, zegt advocaat Ben Crosiers. “Van mijn cliënt is nooit DNA aangetroffen.”

DNA van verdachten

Het weekendje Antwerpen van twee vriendinnen uit de Nederlandse studentenstad Leiden draaide uit op een trauma dat zij nog lang zullen meedragen. Ze hadden op 16 maart een kamer gehuurd in een hotel in de buurt van het Mechelseplein. ‘s Avonds gingen zij feesten in club Roxy en leerden er enkele Afrikaanse jongens kennen. Er werd gedanst en vooral ook flink gedronken.

De lijdensweg van de twee vriendinnen begon wanneer Mohamed S. (23) en zijn vriend Lamine N. (20) met hen in het hotel aankwamen. Mohamed S. pakte één meisje mee naar de douche. Ondanks haar protest verkrachtte hij haar. Zijn vriend Lamine N. bepotelde het andere meisje op bed. “Laat mij gerust, ga weg.” Lamine N. reageerde met: “Nog eventjes.” Zij probeerde hem te ontmoedigen door te zeggen dat zij lesbisch is. Lamine N. liet zich niet van zijn stuk brengen en verkrachtte haar.

Vier verdachten in hotelkamer

Wat later wisselden de twee jongens van plaats. Hun DNA-sporen werden bij beide Nederlandse slachtoffers teruggevonden. Na verloop van tijd kwamen nog twee vrienden de hotelkamer binnen. Zij zijn binnengelaten door Mohamed S. Ook deze twee jongeren vierden hun lusten bot op de meisjes. Van de derde jongen Tijani D. (20) werden DNA-sporen op één meisje gevonden.

Van de vierde dader Eliel B. (21) werden geen DNA-sporen gevonden. Zijn vrienden getuigden wel dat hij beide meisjes met zijn handen heeft bepoteld. Twee jongens stalen naderhand de iPhone van één van de meisjes en haalden 100 euro uit hun portefeuilles.

Gedrogeerd?

De meisjes dachten aanvankelijk dat ze gedrogeerd waren, maar dat kon tijdens het onderzoek niet worden aangetoond. Ze hadden wel veel gedronken en er werden ook sporen van cocaïne teruggevonden. De rechtbank vond het bewezen dat ze de vrouwen verkracht hadden, maar voor de verzwarende omstandigheid dat ze elkaar geholpen hadden om de feiten te plegen, werden ze vrijgesproken.

De rechtbank veroordeelde hen alle vier tot vijf jaar cel. Voor Mohamed S. is daarvan drie jaar effectief, voor de drie anderen bedraagt het effectief gedeelte 45 maanden. De rest van de celstraf werd met uitstel opgelegd. Het openbaar ministerie vorderde voor de vier beklaagden de onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging daar niet op in.

167 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Vanderkerken

    Wat voor straffen zijn dit eigenlijk, ons rechtssysteem is een aanfluiting in de rechtspraak, daders worden zo weinig mogelijks gestraft en slachtoffers worden aan de lopende band geschoffeerd. Binnen enkele jaren zullen we het recht in eigen handen moeten nemen.

  • Lucas Theophiel

    Met uitstel wil gewoon zeggen ? Doe gewoon verder , maar laat u niet meer pakken wees verstandiger ????

Lees meer