3
BELGA

Negen jaar cel voor zoon van schepen die 20 mensen gijzelde in Carrefour Vorst

Ouartassi wou terug naar de gevangenis

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag Noureddine Ouartassi, de zoon van de schepen van Sport van Vorst Ahmed Ouartassi, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De 25-jarige man had in oktober een 20-tal personen gegijzeld in een Carrefour-warenhuis in Vorst. Ouartassi was voorwaardelijk vrij na een zoveelste veroordeling en wou eigenlijk terug naar de gevangenis.

Noureddine Ouartassi was tussen 2009 en 2012 al herhaaldelijk veroordeeld, onder meer voor diefstallen met geweld en bedreiging. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten na een internering. Op 18 oktober 2016 bood hij zich aan op het politiecommissariaat met de vraag om te mogen terugkeren naar de gevangenis, maar er was op dat moment geen reden om hem te arresteren zodat de politie hem naar huis stuurde.

Vuurwapen

Korte tijd later, kort voor 19.00 uur, stapte hij het Carrefour-warenhuis aan de Alsembergsesteenweg in Vorst binnen en bedreigde de aanwezigen met een pistool. Hij eiste de inhoud van de kassa en boeide één van de kassiersters.

Een deel van de aanwezige klanten kon ontsnappen, maar Ouartassi verzamelde de vrouwen rond zich als een schild. In de onderhandelingen met de politie eiste hij terug te mogen naar de gevangenis, anders dreigde hij ermee een slachtpartij aan te richten. Na iets meer dan een uur gaf de man zich uiteindelijk over en werd hij ingerekend.

De feiten hadden een diepe indruk gemaakt op de gijzelaars en dan vooral op één van de kassiersters, die het vuurwapen tegen haar hoofd had gekregen. Het Brusselse parket had dan ook een strenge celstraf gevraagd, terwijl de verdediging nog voor enige mildheid had gepleit.

3
BELGA
3
BELGA

Lees meer