2 Na de doortocht van de tornado blijft een ware ravage achter.
RV Facebook Meteo ZuidWest / CGDIS - Corps grand-ducal d'incendie et de secours Na de doortocht van de tornado blijft een ware ravage achter.

Negentien gewonden bij krachtige windhoos aan grens tussen België en Luxemburg

Een krachtige windhoos heeft gisterenavond zware schade aangericht in de buurt van de grens tussen België en Luxemburg. Onder meer in Pétange (Luxemburg), vlakbij de grens, werden daken en auto’s beschadigd, en bomen uitgerukt. Er raakten negentien mensen gewond, van wie er een kritiek is na een hartaanval. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de regering. Er werd een crisiscel geactiveerd. “De regering helpt zij die getroffen werden”, aldus premier Xavier Bettel op Twitter.

Bascharage, Käerjeng en Pétange, vlakbij de Belgische grens, werden gisteren rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/uur, aldus de weerdienst. 

In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 160 huizen beschadigd of werd het dak afgerukt. Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn. De politie heeft zijn aanwezigheid in die dorpen versterkt.

Op een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan 1.000 noodoproepen binnen. Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens een tijd verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL). In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer. Elders waren er geen problemen met de stroomvoorziening.

Verstopt in kelder

“Zoiets hadden we nog nooit gezien”, vertelden getuigen aan L’Essentiel. “We zagen metalen platen in het rond vliegen. We verstopten ons in de kelder”, vertelt een inwoner. De krant Tageblatt meldde dat veel bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid.

De hulpdiensten hebben een crisiscentrum ingericht waar inmiddels honderden telefoontjes zijn binnengekomen. Ook in de plaatsen Kaerjeng en Rodange is veel schade. In veel straten liggen bomen en materiaal dat van huizen is gewaaid. Een inwoonster van Petange zei dat alle bomen in haar tuin zijn ontworteld.

2
RV CGDIS

Supercell

“Vermoedelijk gaat het hier om een supercell”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Dat is een bijzondere krachtige onweersbui die extreme weerfenomenen kan veroorzaken. Op volgend filmpje zien we zelfs de vorming van meerdere vortices/wervelingen. Hierdoor kan de wind nog heviger uitpakken en zijn windstoten tot 150 km/u of meer niet uitgesloten. Dit komt overeen met de actuele schade die we nu kunnen waarnemen.”

Pétange is een gemeente in het Luxemburgse kanton Esch-sur-Alzette en ligt op ongeveer twee kilometer van Aubange, een stad in België met ongeveer 17.000 inwoners.

En niet alleen Luxemburg werd opgeschrikt door een windhoos.  Ook in het centrum van Amsterdam in Nederland was het prijs. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland laat weten dat de wervelwind een bootje heeft meegesleurd en dat er een boom op een fietspad is gevallen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Veel mensen melden op sociale media kleine schadegevallen en plaatsen spectaculaire filmpjes. Daarop is te zien dat de windhoos met grote snelheid over gebouwen en water gaat, zoals je op onderstaande beelden kan zien.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lara Hemeleers

    Nu heb ik pas schrik dit is dus wat er gebeurd met de natuur

  • danny buyse

    @Goossens, een windhoos is een lichtere variant van een tornado en een windhoos kan ook ontstaan zonder onweer. Een tornado heeft snelheden vanaf 150 km per uur.

Lees meer