Enkele leden van het Special Forces team.
BELGA Enkele leden van het Special Forces team.

Negentien vrouwen geselecteerd als kandidaten voor Special Forces: “Geen rekening gehouden met potentieel”

Ruim dertig vrouwelijke soldaten hebben zich kandidaat gesteld om deel uit te maken van de Special Forces, de meest gesloten eenheid binnen het Belgisch leger. Maar slechts negentien kandidates werden geselecteerd, klaagt een militaire vakbond aan. Defensie verzekert dat de procedures zijn gerespecteerd.

De Special Forces zijn hypergetrainde militairen die op elk moment ingezet kunnen worden voor elk type operatie. De groep is niet a priori ontoegankelijk voor vrouwen - net zomin als de andere functies binnen het leger - maar in de praktijk zijn er vandaag geen vrouwen bij actief omwille van de bijzonder zware fysieke vereisten.

Defensie lanceerde een interne oproep richting de vrouwen in het leger om een zogenaamd "Deep Development Team" (DDT) in het leven te roepen. Die zal bestaan uit operationele leden en instaan voor "het humane aspect tijdens bijzondere operaties". Er kwamen 33 kandidaturen binnen. Negentien daarvan werden geselecteerd.

Volgens de liberale legervakbond VSOA-Defensie werden bepaalde kandidaten afgewezen om louter administratieve redenen en werd er geen rekening gehouden met het potentieel van de betrokkenen. Defensie zegt dat alle 33 kandidaturen werden behandeld zoals elke andere kandidatuur na een interne oproep.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark Rutter

    Mijn beroep,"Industrieel Radioloog" mag nog steeds niet gedaan worden door een vrouw. Dit door de gevaar rond radioaktief straling waar ik meer dan 35 ben aan blootgesteld. Toch willen ze niet toegeven dat dit een " Gevaarlijk " beroep is!! Of.....is dit Discriminatie tegen vrouwen? Bel eens met een erkende keurings organisme,informeer uzelf!

  • Gerard Braeckmans

    Men moet zoveel vrouwelijke hebben en dat zijn ze dan. Zijn ze capabel? Dat doet er niet toe. De cijfers zijn ingevuld.

Lees meer