2 In een grootscheeps onderzoek naar aanslagen die IS na Parijs en Brussel wilde plegen, komen ook weer Belgen voor. Zo hielpen twee Brusselaars mee om nieuwe terreur te betalen.
AP,RV In een grootscheeps onderzoek naar aanslagen die IS na Parijs en Brussel wilde plegen, komen ook weer Belgen voor. Zo hielpen twee Brusselaars mee om nieuwe terreur te betalen.

Netwerk niet opgerold na aanslagen Brussel: Belgen waren geldkoeriers voor nieuwe terreur IS

Veiligheidsdiensten leggen netwerk bloot na Parijs en Brussel

In een grootscheeps onderzoek naar aanslagen die Islamitische Staat na Parijs en Brussel wilde plegen, komen ook weer Belgen voor. Zo hielpen twee Brusselaars mee om nieuwe terreur te betalen. Het federaal parket geeft geen commentaar en meldt alleen dat er een onderzoek loopt naar de twee Belgen.

In november 2016 startte een nooit geziene samenwerking tussen westerse veiligheidsdiensten. Die waren immers te weten gekomen dat de leiding van IS in Syrië weer aanslagen in Europa beraamde. De terreurcel die het bloedvergieten in Parijs en Brussel had georganiseerd - en voor een groot deel uit Belgen bestond - was dan wel opgerold, maar dezelfde opdrachtgevers bleken nog altijd een wijdvertakt netwerk te hebben. Dat strekte zich uit van de Balkan tot in Portugal, zo blijkt uit stapels documenten die deze krant samen met Duitse, Portugese en Spaanse journalisten heeft uitgewisseld en bestudeerd.

Door het intensieve werk dat de speurders in ons land al verricht hadden, maakten er maar weinig Belgen deel uit van die nieuwe terroristische structuur. Toch doken er nog twee Brusselaars op, in de rol van geldkoerier. Het Belgische gerecht schat hun belang blijkbaar niet zwaarwichtig in, al had één van die verdachten ook eerder al geld doorgesluisd naar IS. Feit is dat er zelfs gerichte droneaanvallen in Syrië nodig waren om de nieuwe aanslagcomplotten in Europa tegen te gaan. Daarbij werd niet alleen het échte brein achter Brussel en Parijs om het leven gebracht, maar ook een Belgische Syriëstrijder die hem als luitenant zou hebben bijgestaan.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

2 Op de foto de drie verdachten van de aanslag op Zaventem.
Photo News Op de foto de drie verdachten van de aanslag op Zaventem.

91 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gabrielle Van saet

    een hoop bandieten lopen vrij rond

  • Marc Statham

    Die Belgen toch..

Lees meer