De Finance Tower in Brussel, waar de FOD Financiën gevestigd is.
BELGA De Finance Tower in Brussel, waar de FOD Financiën gevestigd is.

Niet de fiscus, maar de politiek overschat de inkomsten

Als de fiscale inkomsten de voorbije jaren overschat werden, dan is dat niet de schuld van de FOD Financiën. Een studie van de KU Leuven, die twee jaar geleden door de FOD Financiën werd besteld, wijst eerder naar de politiek. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De economen André Decoster, Toon Vanheukelom en Stijn Van Houtven maakten een analyse van het begrotingswerk van de laatste drie decennia. Op de vraag of de fiscale inkomsten tussen 1990 en 2017 structureel overschat werden in de aanloop naar de begrotingsopmaak luidt het antwoord ja. Over de hele periode zaten de ramingen er gemiddeld 1,55 procent naast. 

Maar dat heeft niet zozeer te maken met de basisraming van de FOD Financiën, die gebeurt door aan de fiscale inkomsten van het huidige jaar een groeivoet toe te voegen. De afwijking blijkt vooral te zitten bij de inschattingen van de macro-economische evoluties en van de verwachte impact van nieuw regeringsbeleid. Die worden geleverd door het Planbureau en de regering.

Kwalitatief goede voorspellingsmethoden

"Over het algemeen zijn de voorspellingsmethoden kwalitatief goed. (...) De raming volgt relatief goed de evolutie van de ontvangsten, als ze beschikt over perfecte ramingen van de beleidsimpact en de macro-economische variabelen', aldus de onderzoekers. Conclusie: als de ramingen van de fiscale inkomsten er de jongste jaren vaak naast zaten, dan kwam dat eerder doordat de politiek te veel lucht in de cijfers pompte dan door de foute rekenkunde van de ambtenarij.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos duriau

    De politiekers overschatten steeds de inkomsten , bewust of onbewust ? Vandaar de steeds blijvende tekorten . Tijd dat ze leren niet meer uit te geven dan er inkomt net zoals in een huisgezin . Maar ja voor hen is het simpel er is daar nooit iemand verantwoordelijk . De belastingen verhogen en klaar is kees.

  • jack vandenhende

    Als de FOD ambtenaren hun werk nu eens fysiek en fatsoenlijk zouden doen door de fraudeurs aan te pakken , in plaats van de bal door te schuiven , dan was het probleem al gedeeltelijk opgelost .

Lees meer