Plenaire vergadering van de Kamer
Photo News Plenaire vergadering van de Kamer

Niet in commissie? Minder loon voor Vlaamse parlementsleden

Er groeit een consensus om het loon van de leden van het Vlaams parlement te koppelen aan hun aanwezigheid in commissievergaderingen. Dat schrijven De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag. 

Het voorstel komt van oppositiepartijen sp.a en Groen. Het kwam er naar aanleiding van een interview met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zaterdag in Het Nieuwsblad. Daarin vertelde hij dat hij "beschaamd was" toen hij tijdens een rondleiding de commissie Economie binnenstapte en vaststelde dat er maar drie van de vijftien commissieleden aanwezig waren. 

Concreet stellen sp.a en Groen voor om de parlementaire wedde te koppelen aan de aanwezigheid in de commissievergaderingen. Nu is er alleen loonverlies als parlementsleden wegblijven van de plenaire stemming op woensdag. 

Bij de meerderheidspartijen is ook CD&V voorstander. "Al moeten we eerst onderzoeken of het inderdaad zo'n probleem is", zegt fractieleider Peter Van Rompuy. Ook N-VA is voor een koppeling tussen loon en aanwezigheid, maar "dan moeten we bekijken of dat praktisch haalbaar is", zegt fractieleider Matthias Diependaele.

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • herman cohen

    Geen 8 uur aanwezig ,geen wedde. geen ziektebriefje; geen wedde, geen onkostenvergoeding, geen maaltijdvergoeding, geen belastingvrijstelling. Zelfde rechten en plichten als elke werknemer. Tevens ook beperking van het verlof idem als Jan Modaal. Gedaan met dit profitariaat.

  • Ian Vandenbossche

    Prietpraat vlak voor de verkiezingen. Wie neemt dit au serieux?

Lees meer