CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert.
BELGA CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert.

Niets dan kritiek uit CD&V-hoek op Hendrik Bogaert: "Coalitie met Vlaams Belang is niet mogelijk”

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens fluit Bogaert terug

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) vindt dat het cordon sanitaire op de schop moet. Dat zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen. Hij wijst erop dat vandaag een op de drie op Vlaams Belang of PVDA zou stemmen. "Als je die mensen blijft negeren, dan dreigt een groot gevaar. Dan kan de samenleving zelfs uiteenvallen", aldus Bogaert. Hij wordt vanmorgen al meteen teruggefloten door zijn partijvoorzitter Joachim Coens.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bogaert zegt niet voor coalitievorming met een van beide partijen te pleiten, maar vindt dat het “wel moet kunnen”. Het is volgens de christendemocraat niet alleen aan de traditionele partijen om het cordon te doorbreken. "Dat moeten ook Vlaams Belang en PVDA zélf doen. Die partijen zullen respect moeten tonen voor de waardigheid van élke mens. In beleid én in woorden."

Bogaert gelooft dat coalitievorming het beste middel is tegen extremisme. "Als een partij toetreedt tot een coalitie, dan moet die wel nuances leggen, milder worden en rekening houden met anderen", luidt het. Hij vindt niet dat zijn partij vorige zomer met Vlaams Belang had moeten praten over Vlaamse regeringsvorming. De coronacrisis heeft Bogaert naar eigen zeggen doen nadenken en concluderen dat er voortaan met elke partij moet worden gesproken. 

Verschillende CD&V-politici reageren niet erg opgezet met Bogaerts idee en wijzen het dan ook ferm af. Kamerlid Sammy Mahdi vergelijkt enkele CD&V-kernwoorden met quotes van Vlaams Belangers en besluit dan met “Niet met mij. Nooit met mij”. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne sluit zich bij Mahdi aan. “Ik kan het niet beter zeggen. Een cordon of niet. Christendemocraten en extremen gaan inhoudelijk gewoon niet samen.”

Vanmorgen reageerde ook CD&V-voorzitter Joachim Coens meteen op Twitter en floot hij Bogaert terug. “Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken. Vlaams Belang-parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus nee, Hendrik Bogaert, coalitie is niet mogelijk.” Verschillende CD&V-toppers, waaronder federaal minister van Justitie Koen Geens en Vlaams minister van Werk Hilde Crevits, deelden die boodschap ook. 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zegt bij een commentaar van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dan weer dat “alle mondmaskers samen nog niet zullen volstaan om zulke opmerkingen uit onze samenleving te weren. Dat wij met deze mensen zouden besturen, is gewoonweg onbegrijpelijk. Neen tegen nog meer haat en verdeeldheid.”

Hetzelfde geluid bij Kamerlid Nawal Farih. “Niet mijn CD&V. Ik distantieer mij dan ook voor de volle 100 procent van uitspraken die Hendrik Bogaert gemaakt heeft. Vreselijk!”

Bij Vlaams Belang reageert voorzitter Tom Van Grieken wel tevreden op de uitspraken van Bogaert. Hij vindt die uitspraken “moedig en tegelijk genuanceerd”. De afwijzende reactie van CD&V-voorzitter Coens noemt hij “oude wijn in nieuwe zakken.” Hij merkt op dat volgens een peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws meer dan de helft van de CD&V-kiezers te vinden is voor regeringsdeelname van de extreemrechtse partij. 

292 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • verhoye didier

    De stem van de mensen was vb ,je moet ze gewoon de kans geven ,en is het niet goed ,de volgende verkiezingen kom het wel uit .

  • Rudy Steyleman

    Da's gesproken Hendrik. Spreken met alle partijen is je christelijke plicht. Ook al verschil je fundamenteel. Een kwestie van respect voor de kiezer.

Lees meer