rv

Nieuw drinkwaterreservoir langs Gentsesteenweg

Waterintercommunale Farys gaat een 11 meter hoog drinkwaterreservoir bouwen langs de Gentsesteenweg in Asse. Het cirkelvorming reservoir krijgt een diameter van 38 meter. Kostprijs: 12 miljoen euro.

Farys doet vanaf 2019 een beroep op Waterlink voor de productie van drinkwater. De maatregel maakt deel uit van een overeenkomst die twee jaar geleden al werd getekend en waarbij Vlaanderen minder afhangt van andere regio's voor zijn watervoorziening.

Het nieuwe reservoir komt schuin tegenover het kruispunt met de Groenstraat. Farys gaat op diezelfde plaats ook een pompstation bouwen. "Het gaat om de open plek grond, net achter het bushokje", meldt Wim Jacobs van Farys. "De grond is voor de helft eigendom van onze maatschappij.

Het drinkwaterreservoir komt op hoog punt te liggen en dat is cruciaal. Als we een groter debiet willen, kunnen we makkelijker de druk verhogen. De waterpomp wordt gebouwd in een ondergrondse betonnen kamer."

Infomoment

Het drinkwaterreservoir heeft daarnaast een functie als 'expansievat'. "Dit wil zeggen dat er op elk moment water in en uit het transportnet kan vloeien om zo drukstoten te dempen", luidt het. "Op die manier wordt leidingbreuk tegengegaan. Het reservoir wordt in normale omstandigheden altijd voor 70 procent gevuld. Het bodempeil bevindt zich 5 meter onder de grond. De totale inhoud bedraagt 17.000 kubieke meter."

Farys organiseert een infomoment over de bouwplannen op dinsdag 28 maart om 20 uur in 't Jass op de Asphaltco-site.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels