Olivier De Schutter is sinds mei VN-rapporteur over extreme armoede en mensenrechten.
EPA Olivier De Schutter is sinds mei VN-rapporteur over extreme armoede en mensenrechten.

Nieuw federaal mensenrechteninstituut FIRM heeft eindelijk voorzitter en vicevoorzitter

Olivier De Schutter, professor aan de UCLouvain en sinds mei VN-rapporteur over extreme armoede en mensenrechten, wordt de voorzitter van het nieuwe federale mensenrechteninstituut, het FIRM. Eva Brems, professor aan de UGent en voormalig voorzitter van Amnesty International Vlaanderen, wordt vicevoorzitter. Dat maakte het mensenrechteninstituut vandaag bekend, na een inaugurale zitting een dag eerder waarbij de voorzitter en vicevoorzitter werden aangewezen. 

Het parlement keurde in april 2019 de oprichting goed van het FIRM, maar het duurde nog tot afgelopen zomer tot het de twaalf leden van de raad van bestuur benoemde. Ons land kreeg al jaren kritiek omdat het aan zo'n overkoepelend orgaan ontbrak, onder meer van de Verenigde Naties. Het instituut zal tussenbeide komen waar andere instanties, zoals interfederaal gelijkekansencentrum UNIA of federaal migratiecentrum MYRIA, niet optreden.

De raad van bestuur verkoos woensdag ook een uitvoerend secretariaat, met Willem Debeuckelaere, de vroegere voorzitter van de Privacycommissie, en Muriel Clavie, verantwoordelijk voor juridische bijstand aan de balie. Het FIRM heeft de taak om adviezen, aanbevelingen of verslagen te verstrekken aan de federale regering, Kamer, Senaat en elke andere officiële instantie, om de fundamentele rechten te waarborgen die voortvloeien uit de internationale verdragen die ons land is aangegaan.

Het FIRM is enkel bevoegd voor het federale niveau. Maar via een samenwerkingsakkoord tussen de federale en regionale instanties is ook een interfederale aanpak gepland, klinkt het in een persbericht.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Faes

    Weer zo een instelling van openbaar onnut die veel geld zal verslinden. Goed voor wat dik betaalde postjes.

  • Tamzin Andersen

    Alweer een organisatie die de belastingbetalers mogen sponsoren. Wat is eigenlijk het nut van FIRM ? Ik bedoel geen geitenwollensokkers gebazel maar het échte aantoonbare praktische nut ?

Lees meer