Nieuw knelpuntberoep? “Acht op tien zwembaden zoeken redders”

Vorig jaar hadden 80 procent van alle zwembaden in Vlaanderen en Brussel vacatures lopen voor redders. Dat schrijft VRT NWS.

Volgens het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid zijn er verschillende redenen waarom niet veel mensen redder willen worden. "Ten eerste beschouwen mensen het als een zeer eentonige job. Maar het houdt veel meer in dan gewoon langs de kant van het bad zitten", aldus Wies Van den Broeck van de ISB-commissie zwembaden Vlaanderen. 

“Ten tweede ligt de verloning niet hoog. Een startend redder verdient 1.800 euro bruto. Dat is niet veel, wetende dat er veel avond- en weekendwerk bij komt kijken én dat redders een grote verantwoordelijkheid hebben.” 

“De combinatie met een gezin en vrije tijd is ook niet altijd eenvoudig en we worstelen met ons imago: het beroep van redder staat niet hoog aangeschreven.”

Het is niet de eerste keer dat deze problematiek wordt aangekaart. Vorig jaar organiseerde de VDAB speciale reddersopleidingen voor werkzoekenden in de hoop om de 300 openstaande vacatures zo te kunnen invullen.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerardus Vandevijver

    vroeger was het zo : ge vind geen medewerkers, dan verhoog je het loon. nu wil men voor een aalmoes een werker vinden...absurd! verhoog het loon met 30-40 % en het is opgelost. als ge dat budget niet hebt, verhoog dan het zwemgeld of sluit uw zwembad.

  • Jan Janssens

    Beste Noé, Het blijkt uit je bemerking dat je de ervaring van het redder zijn niet deelt, ga maar eens een dag als redder in De Lillese Berger of in Hofstade zitten, je zal wel een andere mening verkrijgen. Als het rustig is zal niemand ontkennen dat je eens gaat zitten observeren, doch dan zie je zoveel gebeuren, ook onverantwoorde dingen, welke je tegenover de klant niet mag melden, want je moet het aangenaam houden, v.b. het lopen in een zwembad.

Lees meer