Photo News

Nieuw onderzoek bevestigt: “Kinderen verspreiden coronavirus weinig of niet”

Schoolkinderen dragen Covid-19 weinig of zelfs niet over op leeftijdsgenoten of leerkrachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Instituut Pasteur in Parijs. 

De onderzoekers namen in totaal 1.340 mensen, onder wie 510 leerlingen uit zes basisscholen, onder de loep in de Parijse stad Crepy-en-Valois, waar het virus vooral in februari en maart zeer actief was. Ze werden uitvoerig gescreend nadat ze positief hadden getest of in contact waren gekomen met mensen die Covid-19 hadden opgelopen. 

De eerste resultaten van het onderzoek wijzen erop dat kinderen minder ernstige symptomen vertonen dan volwassenen en vooral minder besmettelijk zijn. De wetenschappers concluderen dat het waarschijnlijk is dat de ouders hun kinderen besmetten en niet andersom. 

Het onderzoek wees uit dat 41 procent van de besmette kinderen weinig tot geen symptomen van Covid-19 vertoonde, terwijl dat bij volwassenen maar 10 procent was. 

Onduidelijkheid 

Voorheen was er veel onduidelijkheid over hoe besmettelijk kinderen juist waren. Sommige studies toonden immers aan dat ze wel degelijk besmettelijk waren en het virus makkelijk konden doorgeven. Andere wetenschappers hadden dan weer tegenstrijdige meningen en schatten dat risico eerder laag tot erg laag in. 

“Er is in ieder geval meer onderzoek nodig op scholen om tot een sluitende conclusie te komen”, klinkt het bij epidemioloog Arnaud Fontanet van het Instituut Pasteur. 

Bekijk ook:  Zo ziet volgend schooljaar eruit

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer