Nieuwe Albatrostrams rijden nu ook in Antwerpen

Na Gent zullen de nieuwe Albatrostrams ook meer en meer in het straatbeeld van Antwerpen beginnen op te duiken. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis en De Lijn-directeur Peter Vanwalleghem hebben de reizigers maandag verwelkomd op de eerste rit. De 43 meter lange tram biedt plaats aan meer dan 300 reizigers en rijdt op lijn 15, tussen Linkeroever en Boechout.

Tegen einde 2017 moeten er 62 Albatrossen rondrijden in Antwerpen, 24 XXL-trams van 43 meter en 38 XL-trams van 30 meter. Dat betekent 3.400 plaatsen extra per spitsuur. "We zetten stevig in op de tram. Binnenkort gaan verschillende grote werven van start. De extra capaciteit van deze superlange trams biedt een alternatief voor heel wat bezoekers van onze stad. De Albatros sluit dus naadloos aan bij ons minderhinder-plan", zegt schepen Koen Kennis.

De Albatros is flexibeler dan de Hermelijn dankzij de klapstoelen en heeft klimaatregeling voor de reiziger. Ook voor de trambestuurder is de Albatros een stuk comfortabeler. De tram heeft voorts een kortere remafstand en vraagt ook minder onderhoud. "Het gaat om een serieuze modernisering en uitbreiding van ons wagenpark", zegt Peter Vanwalleghem van De Lijn.

De eerste Albatrossen zullen op lijn 15 rijden, tussen Linkeroever en Boechout. De afgelopen maanden werden het sporennet en de perrons van die lijn helemaal klaar gemaakt voor de komst van de 'supertram'. De volgende Albatrossen worden op lijn 4 (Hoboken-Silsburg) en lijn 10 (Wijnegem-Melkmarkt) ingezet. Momenteel worden daarvoor meer dan vijfhonderd tramchauffeurs opgeleid.

De Albatros rijdt al sinds mei in Gent. (archieffoto)
BELGA De Albatros rijdt al sinds mei in Gent. (archieffoto)

Lees meer