Getty Images/Cultura RF

Nieuwe campagne moet huur- en isolatiepremie bekender maken

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) heeft samen het Vlaams Energieagentschap en distributienetbeheerder Fluvius een campagne rond de huur- en isolatiepremie gelanceerd. De campagne ‘Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent’ moet de bekendheid van de premie verhogen, zodat de slechte kwaliteit en energie-efficiëntie van huurwoningen kunnen worden verbeterd.

Voor huurwoningen op de private markt, vaak bewoond door kwetsbare huurders, bestaat er een extra hoge energiepremie. Die premie werd enkele jaren geleden al in het leven geroepen, maar blijkt onvoldoende bekend bij de doelgroep. De campagne moet zowel huurders als verhuurders beter bereiken en hen informeren over het nut van de huur- en isolatiepremie.

"Alle woningen moeten op termijn energiezuinig worden. Dakisolatie en hoogrendementsbeglazing zijn onze absolute prioriteiten. Voor huurwoningen zijn er zeer interessante energiepremies, maar veel huurders en verhuurders zijn hier niet van op de hoogte", zegt minister Lydia Peeters.

Limburg koploper

In 2017 werden 783 huur- en isolatiepremies uitgekeerd. Vorig jaar steeg het aantal premies tot 825, goed voor een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 waren er 210 dossiers. De provincie Limburg is koploper in Vlaanderen op het vlak van de huur- en isolatiepremie. Zowel in 2017 als in 2018 vond meer dan een derde van de investeringen in Limburgse huurwoningen plaats.

"Een nieuwe website biedt de nodige informatie nu op een toegankelijke manier aan. Zowel huurders als verhuurders komen snel te weten of ze in aanmerking komen voor deze zeer interessante energiepremies", legt Peeters uit. "Bovendien zorgt een projectbegeleider ervoor dat de werken snel en efficiënt worden uitgevoerd. Zo stijgt het wooncomfort en daalt de energiefactuur van kwetsbare huurders.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Caroline Bex

    Waarom kan een huurder zijn huur fiscaal niet inbrengen zoals de eigenaar dat met zijn leningslasten kan? Dat zou pas een verschil maken voor deze kwetsbare groep!

  • nico baelde

    Mijn huurder betaalt 375€ per maand, na isolatiewerken zal ik dit optrekken naar reële kostprijs en afschrijven op 10 jaar...eens kijken of de huurder dan nog content zal zijn?

Lees meer