photo news

Nieuwe kleine windturbines in gebruik genomen in Oostende

In Oostende zijn vandaag tien nieuwe kleine windturbines in gebruik genomen. Het veldlaboratium dat gebouwd is in het wetenschapsveld van Power-Link zal dienen om meer onderzoek te voeren en de turbines te optimaliseren.

Kleine windmolens zijn turbines die bevestigd zijn op een as van maximum vijftien meter hoogte. Momenteel zijn ze nog niet zo talrijk aanwezig. Cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG wijzen uit dat er amper 14 van die kleine turbines in Vlaanderen staan. Maar waarschijnlijk staan er meer, want veel turbines zijn niet aangegeven bij de VREG.

"Dat lage aantal heeft zijn redenen", vertelt Joannes Lavegne, projectingenieur van Power-Link UGent. "Ze vallen onder de bevoegdheid van de gemeente waardoor aanvragen vaak geweigerd worden, maar de belangrijkste reden is de prestatie. Door de relatief lage hoogte vangen ze vaak te weinig wind en valt de energieopbrengst laag uit. Bovendien is de kostprijs vaak een drempel om goed onderzoek uit te voeren, waardoor er zelfs vaak technische problemen voorkomen." Nochtans hebben ze een beperkte impact op ruimte en milieu.

Het nieuwe veldlaboratorium met tien nieuwe turbines, waarvan zes van de Associatie UGent, zal onderzoek doen en zoeken naar de optimalisering van de turbines. Het gaat onder meer om het verhogen van de opbrengst en het minimaliseren van geluid.

De kostprijs van het volledige project bedraagt 513.000 euro en is gefinancierd door de Herculesstichting, een agentschap voor financiering van wetenschappelijke disciplines.

Lees meer