6 Conner Rousseau tijdens zijn maiden speech op het sp.a-congres  in Brussel.
BELGA Conner Rousseau tijdens zijn maiden speech op het sp.a-congres in Brussel.

Nieuwe sp.a-voorzitter Rousseau krijgt uitzondering op cumulverbod en haalt uit: “Ballekes in tomatensaus voor een canon lossen niets op”

De politiek moet bezig zijn met problemen oplossen in plaats van met ballekes in tomatensaus voor de Vlaamse canon. Die boodschap gaf de nieuwe sp.a-voorzitter Conner Rousseau zijn leden mee tijdens zijn maiden speech op het partijcongres in Brussel. De opdracht voor de socialisten de komende jaren is de solidariteit opnieuw naar het centrum van de politiek brengen. “Omdat iedereen er dan op vooruitgaat”, aldus de Sint-Niklazenaar.  Een meerderheid van de sp.a-leden keurde eerder vandaag een uitzondering goed waardoor Rousseau (27) mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement, ondanks het cumulverbod van zijn partij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Vandaag zijn de mensen de politiek beu”, stelde Rousseau tijdens het sp.a-congres in congrescentrum The Egg in Brussel. Ze vinden dat ze geen problemen oplossen, en eigenlijk hebben ze volgens Rousseau gelijk. Daarom moet zijn partij uitgroeien tot “de smoel van de verandering” en “vollenbak de kant kiezen van de believers”, tegen “het negatieve en destructieve dat niets oplost”.

Baby Pia
Hij stond stil bij de inzamelactie voor baby Pia of bij De Warmste Week. Hartverwarmend, aldus Rousseau. Het toont aan dat de onderstroom van Vlaanderen best solidair is. Maar dat is voor Rousseau niet de manier waarop solidariteit moet werken. Want als baby Pia drie straten verder was geboren, in een huis of een wijk waar ze niet de mogelijkheden of de skills hebben, dan had Vlaanderen nooit van Pia gehoord. “Als kind de juiste zorg en kansen krijgen, daar betalen de mensen al voor. Daar moet een sterke overheid voor zorgen”, luidde het.

Rousseau laakte ook dat in ons welvarende Vlaanderen de aandacht voor welzijn uit het oog is verloren. Daarbij haalde hij de cijfers over burn-outs en zelfmoorden aan. “Dan zijn de politiekers vandaag liever bezig met ballekes in tomatensaus voor een Vlaams canon, in plaats van ervoor te zorgen dat elk kind op school ‘s middags die ballekes op zijn bord krijgt. Welk probleem heb je nu opgelost met uw ballekes en canon?”, aldus Rousseau.

“Politiek is niet uitgevonden om haat en verdeeldheid te zaaien, of om alles te blokkeren en problemen nog groter te maken. Politiek is uitgevonden voor wie elke dag keihard zijn best doet te belonen, maar ook voor wie elke dag zijn best doet, maar er toch niet komt.”

Meteen maakte Rousseau de sprong naar de solidariteit, die zijn partij de komende jaren weer naar het centrum van de politiek moet brengen. “Niet alleen voor alle Pia’s die zorg nodig hebben, niet alleen voor kinderen met een lege brooddoos, niet alleen voor diegenen met mentale issues, maar omdat iedereen er dan op vooruit gaan.”

Elk lid één stem

De sp.a-voorzitter wil zijn leden voortaan dan ook een pak nauwer betrekken bij de interne besluitvorming. “Elk lid één stem”, beloofde hij. “Wie we in het vervolg naar de Senaat sturen, of als we over een gevoelig thema een standpunt moeten innemen, dat gaan we niet meer bepalen in een kleine vergaderzaal. Vanaf nu gaan jullie dat bepalen”, aldus Rousseau, die meer dan eens de handen op elkaar kreeg.

6 Rousseau liet krantenkoppen over interne ruzies bij sp.a projecteren. “Dat willen we dus nooit meer.”
BELGA Rousseau liet krantenkoppen over interne ruzies bij sp.a projecteren. “Dat willen we dus nooit meer.”

Stil werd het even toen Rousseau krantenkoppen van de voorbije jaren op een scherm liet projecteren - krantenkoppen over interne ruzies bij sp.a. “Pijnlijk hè. Maar dat willen we dus niet meer. Nooit meer.”

Rousseau waarschuwde de leden ook. De jonge voorzitter beloofde zijn tijd te nemen om het socialistische bord voor de komende jaren in te kleuren. Maar eens dat proces achter de rug is, “dan gaan we ons daar allemaal aan houden. Allemaal”, benadrukte hij. “Want het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of niet zijn. Het zal de komende jaren allemaal samen zijn, of het zal gedaan zijn.” 

Cumulverbod

Eerder vandaag bepaalde het congres dat Rousseau een uitzondering krijgt op het cumulverbod van zijn partij waardoor hij mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement.  De twintiger kreeg daarvoor de steun van ruim 55 procent van de sp.a-leden.  Rousseau raakte bij de verkiezingen van 26 mei als relatief onbekende lijsttrekker voor het eerst verkozen in het Vlaams Parlement, waardoor zich een probleem stelde. Volgens de partijregels zou hij zijn zitje moeten afstaan. 

Onder het voorzitterschap van ex-voorzitter John Crombez keurde het congres immers een omstreden cumulverbod goed. Daarmee wilde Crombez nieuw talent meer kansen bieden om door te stromen. Ironisch genoeg zou neofiet Rousseau, die ook fractieleider is, daar meteen het slachtoffer van worden.

De redenering  voor de uitzondering is mogelijk dat het parlement de kans biedt voor de voorzitter om vanuit de oppositie in debat te gaan met ministers. Bovendien biedt het de kans een netwerk uit te bouwen met andere partijen, iets waar ongetwijfeld nog mogelijkheden liggen als nieuwkomer. Als fractieleider wordt hij opgevolgd door de 35-jarige Hannelore Goeman uit Brussel. 

Lees hier het uitgebreide interview met de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis: Mijn schoenen? Dikke pattas, mateke (Exclusief voor abonnees)

6 Te koop op het congres: t-shirts met Rousseau-jargon als ‘mateke’ en ‘ni fokke me mij’.
BELGA Te koop op het congres: t-shirts met Rousseau-jargon als ‘mateke’ en ‘ni fokke me mij’.
6
BELGA
6
BELGA
6
BELGA

245 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Faes

    De beste toneel speler is Bart De Wever , Hij voert al vijf jaar een one-man- show op waar vele Vlamingen intrappen . Mocht het voor hem stoppen in de politiek ,hij kan zowiezo les gaan geven aan studio Herman Teirlinck . Een extra nva tekort van elf miljard hoe noem jij dat Wilfried?

  • Wilfried Vanden Berg

    Volgens mij hebben ze bij SPA een toneelschool geopend . Weer een die het licht heeft gezien, en die weer met mooie verhaaltjes boven komt . Zoals destijds Toback , dan Crombez en nu deze toneel speler . Hij stond daar gewoon nieuwe wijn in oude vaten te verkopen. Beste , een goede raad. De graaipolitiek van SPA, OVLD en CD&V ga jij niet veranderen .

Lees meer