Photo News

NMBS knipt in openingsuren van loketten: socialistische vakbond misnoegd

De socialistische vakbond bij het spoor is niet te spreken over de aankondiging van de NMBS om de openingsuren van de loketten in een vijftigtal stations vanaf 5 augustus verder te beperken. Volgens de vakbond is de aanwezigheid van personeel in de stations "van essentieel belang om een kwalitatieve dienstverlening te kunnen blijven garanderen".

Vanaf 5 augustus worden de openingsuren van 49 treinstations in heel het land aangepast. De loketten zullen er bijvoorbeeld tijdens de week 's namiddags en/of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten. De NMBS wijst op het gedrag van de reizigers dat evolueert, zo maken ze steeds meer gebruik van de digitale verkoop- en communicatiekanalen. Vorig jaar was de digitale verkoop -inclusief automaten- goed voor ongeveer twee derde van de totale verkoop.

De socialistische spoorbond negeert naar eigen zeggen de technologische evolutie niet. "Toch dringen we er bij de NMBS op aan om zich globaal te bezinnen over een uitbreiding van de taken van de commerciële bedienden. Zo kunnen deze personeelsleden echte 'raadgevers inzake mobiliteit' worden, ten dienste van alle gebruikers." 

“Nieuwe stap”
"Deze beslissing is een nieuw stap in de richting van stations zonder fysieke aanwezigheid van personeel", zegt ACOD Spoor. “Vooral de landelijke streken zullen getroffen worden en die hebben sowieso al minder toegang tot een maximale openbare dienstverlening.” 

In 2007 beschikte de NMBS volgens de vakbond nog over 208 open loketten. In 2018 blijven er slechts 135 over. 

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid grieten

    Een teveel aan officieren en een groot tekort aan soldaten maar wel denken dat ze zo de oorlog kunnen winnen. Typisch NMBS. De reizigersklachten over de service en veiligheid komt voort uit te weinig personeel op de juiste plaats. Met het overschot aan personeel dat er is lijkt me dit toch op te lossen. OMSCHOLING van managers of exit.

  • DONALD BORREMANS

    NMBS, altijd meer geld nodig voor minder service !

Lees meer