UNKNOWN

NMBS onderzoekt sluiting stations Congres en Kapellekerk in Brussel

Spoorwegmaatschappij NMBS onderzoekt of het mogelijk is om de treinstations Brussel-Congres en Brussel-Kapellekerk te sluiten. Het opdoeken van die stations zou de stiptheid ten goede kunnen komen, zo zegt NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts, die daarmee een bericht op brusselnieuws.be bevestigt.

"We onderzoeken welke impact de afschaffing van die stations zal hebben voor de betrokken reizigers en voor het overige treinverkeer. Als blijkt dat er meer voor- dan nadelen verbonden zijn aan een sluiting, kunnen we daartoe overgaan. Maar voor alle duidelijk: er is nog geen beslissing genomen. Het is slechts een van de meer dan honderd stiptheidsverbeterende maatregelen die we momenteel overwegen", aldus Goovaerts.

Drukste spoorverbinding
De twee stations liggen op de Brusselse noord-zuidas, de drukste spoorverbinding van het land. Er maken slechts relatief weinig reizigers gebruik van de stations. Maar als er treinen stoppen, zorgt dat wel voor extra vertraging.

Verbeterde stiptheid niet voor 2013
Het afschaffen van de stations is evenwel geen wondermiddel, beseft ook de NMBS. "Echt grote verbeteringen van de stiptheid moeten sowieso niet verwacht worden vóór het nieuwe transportplan in 2013", zegt Goovaerts.

De Lille geen voorstander
Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) is alvast geen voorstander van de afschaffing van de treinstations. "Het lijkt wel alsof men de stiptheid wil opvoeren door de dienstverlening te verminderen", klinkt het. "Naast de stiptheid is echter ook de nabijheid van een station een belangrijke reden waarom mensen de trein nemen. Kapellekerk bevindt zich in een drukke woonbuurt, Congres ligt vlakbij heel wat bureaus. In plaats van het die mensen moeilijk te maken, zou men het aantrekkelijk moeten maken om de trein te gebruiken." (belga/adha)

Lees meer