Nog geen week CD&V-voorzitter en nu co-informateur: wie is Joachim Coens?

Joachim Coens die vrijdag de voorzittersverkiezingen bij CD&V won, is deze avond door de koning aangesteld als informateur, een rol die hij samen met de eveneens kersverse MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez moet uitvoeren. Coens komt uit een christendemocratisch nest, met ruime ervaring als havenbaas en burgemeester.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 53-jarige Joachim Coens is bekend als baas van de Haven van Zeebrugge en zoon van Daniël Coens, die in de jaren 80 minister was in de Vlaamse en federale regering, met name van Onderwijs. 

Joachim Coens is burgerlijk bouwkundig ingenieur en begeleidde in het begin van de jaren 90 bouwprojecten van Besix in het Midden-Oosten en Oost-Europa. In die periode zette hij ook de eerste stappen in de politiek, als zoon van de gewezen minister die in 1992 op 53 jaar na een korte ziekte overleed. In 1994 werd hij voorzitter van de CVP-Jongeren van het arrondissement Brugge. In dat jaar prijkte hij reeds op de zevende plaats op de CVP-lijst voor de Europese verkiezingen, weliswaar een symbolische kandidatuur. Maar een jaar later slaagde hij er wel in om een zitje te bemachtigen in het eerste rechtstreeks verkozen Vlaams Parlement. In 1999 werd hij herverkozen.

2 Met de co-informateur Georges Louis Bouchez, kersvers MR-voorzitter.
Photo News Met de co-informateur Georges Louis Bouchez, kersvers MR-voorzitter.

Maar twee jaar later zegde hij de nationale politiek vaarwel om voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Haven van Zeebrugge te worden, een functie die hij tot vandaag bekleedt. Daarnaast was hij nog actief in de lokale politiek, van 1995 als schepen in de stad Damme en vanaf 2014 als burgemeester na het dodelijke auto-ongeval van de zittende burgemeester, Dirk Bisschop.

Nadat zijn naam al een tijd nadrukkelijk genoemd werd, besliste Joachim Coens op 20 oktober dan toch om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de CD&V, nadat Wouter Beke Vlaams minister geworden was. Uiteindelijk stelden zeven mensen zich kandidaat. Joachim Coens won de eerste ronde met 25 procent. Hij moest het in de tweede ronde opnemen tegen Sammy Mahdi, de voorzitter van Jong CD&V die pas herverkozen werd. Mahdi haalde in de eerste ronde 19 procent. In de tweede ronde haalde Coens vrijdag het nipt met 53,12 procent van de stemmen

In zijn campagne legde Coens de nadruk op zijn ervaring zowel als burgemeester van Damme en als havenbaas. Hoewel zijn vader een duidelijk ACW-profiel had, geldt Joachim eerder als de stem van de ondernemers.

2
Photo News

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Casteels

    Het Vlaams Belang wil enkel in een regering stappen als die België splitst. Met hun 18 op 150 zetels hebben ze daarvoor geen meerderheid, en dus moet het VB niet gevraagd worden bij regeringsonderhandelingen. De PvdA/PTB wil de afschaffing van de meerpartijendemocratie en de invoering van de socialistische eenpartijstaat. De PvdA/PTB zit daarmee per definitie in een cordon sanitaire.

  • Gino Denil

    "als de stem van de ondernemers" wil ik het nog wel eens zien of hij voor de hele bevolking gaat, Leo Kaya. Het zag er toch uit alsof de ondernemers de laatste 5 jaar heel sterk gingen voor het maximaliseren van hun winsten.

Lees meer