2
Photo News

Nog maar 16 procent van Vlamingen rookt

In 2018 rookte in het Vlaamse Gewest 16 procent van de personen van 15 jaar en ouder. Drie op de vier rokers waren dagelijkse rokers. Dat blijkt uit de gegevens van Statistiek Vlaanderen.

Het percentage dagelijkse rokers is sinds 2008 gedaald: in 2001 rookte nog 20 procent van de personen van 15 jaar en ouder dagelijks. In 2018 ging het om 12 procent. Het percentage occasionele rokers is sinds 2001 minder of meer stabiel gebleven.

2 Aantal rokers gedaald tussen 2001 en 2018.
Statistiek Vlaanderen Aantal rokers gedaald tussen 2001 en 2018.

Genderverschil

Nog altijd roken meer mannen dan vrouwen. Dat genderverschil komt terug bij zowel dagelijkse rokers als bij occasionele rokers. Het percentage rokers was in 2018 tussen 25 en 54 jaar min of meer gelijk. Op latere leeftijd neemt het percentage rokers af. Enkel hoger opgeleiden rookten in 2018 minder dan de andere groepen.

In het Waals gewest waren er in 2018 meer dagelijkse rokers dan in de andere gewesten.

Europese Unie

In 2014, het jaar met de recentste vergelijkbare cijfers, lag het percentage personen (van 15 jaar en ouder) dat dagelijks rookte in België net onder het gemiddelde percentage van de 28 lidstaten van de Europese Unie (18 procent). Zweden kende het laagste percentage, Bulgarije de hoogste.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zich tevreden met de evolutie in Vlaanderen. “Goed nieuws voor onze longen”, reageert hij op Twitter.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny buyse

    Volgens mij klopt het helemaal. Ik ben ook gestopt via "rookstop" kliniek. Eens je gestopt bent zie je veel meer dan anders iedereen roken die rookt maar ook de mensen die gestopt zijn. Ik ben gestopt en beginnen sporten om op 10 maanden 15 kg te verliezen waar je normaal kilo's bijkomt. Nooit meer! Ik loop de 800 meter op mijn 56ste terug onder de 3 minuten en spaar 200 euro uit in de maand. Een sigaret kost nu 30 cent en dat is 6 euro als je er 20 rookt per dag.

  • Nick Lersberghe

    @Danny Gielen Het is vooral de oudere generaties die blijven roken. Van medestudenten zijn er echt weinig die roken. Op mijn werk waren er maar een tiental die rookten. Zelfs in de uitgaansbuurt zijn er nog vrij weinig die roken.

Lees meer