2 De Wever en Di Rupo hebben een goede persoonlijke verstandhouding, ondanks de ideologische kloof.
Klaas De Scheirder De Wever en Di Rupo hebben een goede persoonlijke verstandhouding, ondanks de ideologische kloof.

Nóg meer druk op N-VA en PS om te praten, maar koning houdt De Wever en Di Rupo vermoedelijk op stal

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) grijpt de slechte begrotingscijfers aan om de druk op N-VA en PS te verhogen: ze moeten nu eindelijk initiatief nemen om een regering te vormen. "De speeltijd is voorbij." Alleen: het is nog te vroeg om De Wever en Di Rupo samen tot (in)formateurs te bombarderen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We kunnen ons geen verder tijdverlies veroorloven." Nadat PS-voorzitter Elio Di Rupo op de nationale feestdag een subtiele opening maakte om met N-VA te spreken, voert vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) de druk daartoe verder op. Gisteren kwam het Monitoringcomité namelijk met een update van onze begrotingscijfers voor 2019, waaruit bleek dat het structurele tekort dubbel zo groot is als voorzien. Volgens De Croo moet er zo snel mogelijk een regering komen om de ontsporing aan te pakken, want vanaf 2020 verslechtert de situatie sowieso al door hogere sociale uitgaven. "Ik roep N-VA en PS dan ook op om hun oppositiewerk tegen de restregering te staken en een nieuwe regering te vormen. De speeltijd is voorbij."

Maar N-VA benadrukt dat je geen begroting rechttrekt door snel een regering met de PS te vormen. "Zij willen nieuwe belastingen en uitgaven, wij willen besparen. Als je beide doet, doe je gewoon de belastingverlagingen van deze regering teniet. Dan is het nog beter om niets te doen. Bij Open Vld weten ze dat hopelijk ook?"

Snuffelen

Van een nieuwe federale regering zijn we hoe dan ook nog mijlenver verwijderd, maar bij N-VA en PS is er wel al bereidheid om met elkaar te praten, óók over iets anders dan confederalisme - dat was ooit anders. Theo Francken (N-VA) lokte de PS al enkele weken geleden uit haar kot en gisteren gaf ook Di Rupo aan dat hij zich niet verzet tegen zo'n gesprek. Dat is bemoedigend voor de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.

Volgende week maandag brengen zij opnieuw verslag uit bij de koning. Als deze week blijkt dat de acht betrokken partijen (Open Vld-MR, PS-sp.a, Ecolo-Groen, CD&V en N-VA) willen praten op basis van de prioriteiten in hun preformatienota, boeken ze vooruitgang. Maar of het zover komt, hangt vooral af van PS en N-VA. Die lijken nu bereid om minstens aan elkaar te snuffelen: aftastende gesprekken, zonder zich ook maar enigszins aan elkaar te verbinden. Volgens Di Rupo willen de informateurs rondetafelgesprekken met verschillende partijen, en in het kader van dat grotere geheel wil hij wel praten.

2 Di Rupo
BELGA Di Rupo

Handen vol

De koning zou maandag ook meteen het duo De Wever-Di Rupo het veld in kunnen sturen: dan moéten ze wel met elkaar praten. Daar zal het ooit wel op uitdraaien, maar vandaag is de timing verre van ideaal. Vanaf maandag zou De Wever immers de Vlaamse onderhandelingen hervatten. Di Rupo leidt de Waalse regeringsvorming, waar PS en Ecolo net (noodgedwongen) MR hebben uitgenodigd aan tafel. De twee voorzitters hebben dus nog zeker enkele weken hun handen vol, en dat weet de koning ook. Logischerwijs verlengt hij de opdracht van Vande Lanotte en Reynders gewoon met enkele weken.

Di Rupo, die waarschijnlijk Waals minister-president wordt, wil tegen het eind van de zomer - 20 augustus circuleert als streefdatum - zijn regering gevormd hebben. Na een strategische, linkse paringsdans moet de PS-topper zijn kiezers wel eerst laten slikken dat hij, weliswaar noodgedwongen, met de 'vermaledijde' MR in zee gaat. Daarna te snel naar N-VA gaan is dodelijk voor de perceptie. Het zou Di Rupo dan ook niet slecht uitkomen als het de koning is die hem en De Wever tot elkaar veroordeelt. Dat is een bocht minder te maken.

Alleen dreigt er in zo'n scenario wel een praktisch probleem - of een opportuniteit. Als De Wever zijn belofte houdt om Vlaams minister-president te worden en Di Rupo de Waalse regering leidt, gaan ze dan federaal onderhandelen als regionale cheffen? Ze kúnnen zich laten vervangen op regionaal vlak - het gerucht dat uiteindelijk 'kandidaat-premier' Jan Jambon (N-VA) minister-president wordt, circuleert al maanden. Maar federaal zijn de twee onvervangbaar.

Opgelet: confederalisme

Ondanks de ideologische kloof die tussen hen gaapt, hebben De Wever en Di Rupo wel een goede persoonlijke verstandhouding. Beiden zijn pragmatisch en uiterst discreet. Als N-VA en PS ooit een akkoord sluiten, of het nu over een regering of een staatshervorming is, dan zal de basis van hen moeten komen. En de twee vertegenwoordigers van de regionale regeringen die samen onderhandelen over een federale regering, lijkt dat niet verdacht veel op... confederalisme?

172 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean-Claude Van Meirhaeghe

    Als iedere ex minister zijn wedde afstaat en genoegen neemt met het bedrag dat elke Belg verdiend is de begroting direct opgelost maar dat willen de zakkenvullers niet van weten

  • louis reinquin

    Allez, dat die twee wijze mensen nu eens uiteindelijk bij mekaar gaan zitten. De voorzitter van de PS moet weten en weet dat zonder NVA geen federale regering kan gevormd worden, dat het anders hommeles wordt. Die twee raken er wel uit. Het moet geen mariage d'amour zijn maar een van nécessité. De bevolking vraagt stabiliteit.

Lees meer