Marc De Roeck

Nog minstens vijf jaar eer alle ambulanciers zelfde uniform hebben

Het duurt nog minstens vijf jaar eer alle ambulanciers hetzelfde uniform hebben en alle ambulances er hetzelfde uitzien. Dat zegt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Gelijkaardige uniformen moeten er onder meer voor zorgen dat het moeilijker wordt voor criminelen die de hand kunnen leggen op een uniform, om op de plek van een aanslag opnieuw toe te slaan.

Tot nu toe bestonden er binnen de verschillende ambulancediensten verschillende uniformen. Ook de voertuigen zelf waren niet hetzelfde. Dat wordt binnenkort anders. Elke ambulancier krijgt hetzelfde uniform, met hetzelfde logo op de rug. Dat logo zal een andere kleur hebben naargelang het gaat om een arts, verpleegkundige of ambulancier. Dat zorgt ervoor dat als je dat logo ziet, je meteen weet welke functie iemand heeft. Ook voor de ambulances zelf zijn de regels duidelijk gesteld. Elke ambulancier zal voortaan ook zijn identificatiebadge op dezelfde plek moeten dragen.

Dat moet het voor de hulpverleners op het terrein makkelijker maken om mensen met slechte bedoelingen, bijvoorbeeld criminelen die de hand hebben kunnen leggen op een uniform en op de plaats van een ramp opnieuw willen toeslaan, te identificeren. "Als je bijvoorbeeld iemand ziet die een uniform draagt met het logo van een arts en die persoon voert handelingen uit die niet bij die functie horen, dan kan dat sneller opgemerkt worden", zegt de woordvoerster van minister De Block.

Huiszoeking terrorismeonderzoek
Bij de huiszoekingen in een terrorismeonderzoek in de nacht van dinsdag op woensdag in Anderlecht werden niet alleen zware wapens gevonden, maar onder meer ook een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagent, twee politie-uniformen en een uniform van de Civiele Bescherming.

"Tegen iemand die een uniform steelt, kan je natuurlijk niet altijd iets doen. Dat is de essentie van een crimineel, iemand met slechte bedoelingen. Wat je wel kan doen is de mensen sensibiliseren om zorg te dragen voor hun uniform en hun badge, en hen zeggen van te kijken naar hun collega's", zegt de woordvoerster van De Block.

Protocolakkoord
Dat het nog vijf jaar zal duren eer de veranderingen volledig op punt staan, komt doordat momenteel enkel nog maar het protocolakkoord daarover is afgesloten. Het KB is nog niet gepubliceerd. Eens dat wel het geval is, hebben de ambulanciers nog vijf jaar de tijd om zich in regel te stellen. "De aankoop van nieuw materiaal en uniformen, kan natuurlijk niet van vandaag op morgen", zegt de woordvoerster van De Block. Die voegt daaraan toe dat op het terrein wel al is gestart met de veranderingen.

Lees meer