Nog nooit zoveel medicijnen te kort in ons land

Nog nooit waren er in ons land zoveel medicijnen te kort. Maar liefst 428 medicijnen zijn niet meer te verkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg bij de Apothekersbond. Het gaat vooral om een tekort aan bloedverdunners.

Het tekort heeft te maken met grondstoffen: die zijn er niet voldoende en daardoor kunnen niet alle medicijnen gemaakt worden. Bovendien worden ook veel medicijnen geëxporteerd, waardoor er niet genoeg geneesmiddelen overblijven in ons land.

Eind vorig jaar trok de Apothekersbond al aan de alarmbel, toen waren er 400 medicijnen te kort. De Apothekersbond pleit dan ook voor een Europese aanpak om het probleem op te lossen.

Nieuwe wet

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat we de tekorten niet mogen overdramatiseren, omdat er in vele gevallen generische varianten zijn of andere merken. Trouwens: vorig maand is in het parlement ook een wet gestemd die voorrang moet geven aan Belgische patiënten bij de levering van geneesmiddelen en die wet wordt binnen drie weken van kracht. Dat moet een deel van het probleem oplossen, zeggen ze bij het kabinet van minister De Block.

Meer dan 400 medicijnen niet meer te verkrijgen in ons land.
rv Meer dan 400 medicijnen niet meer te verkrijgen in ons land.

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • james vroman

    alleen geen tekort aan regeringen en belastingen ..

  • james vroman

    de kracht van de tekorten ...

Lees meer