Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt 1,5 miljoen euro vrij om 36 extra calltakers aan te werven in 2019 voor de 101- en 112-centrales. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant is de situatie problematisch. Die laatste centrale draait al een jaar op een bezetting van 60 procent.
VRT Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt 1,5 miljoen euro vrij om 36 extra calltakers aan te werven in 2019 voor de 101- en 112-centrales. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant is de situatie problematisch. Die laatste centrale draait al een jaar op een bezetting van 60 procent.

Noodcentrales kampen met personeelstekort: "Veiligheid in gevaar"

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon maakt 1,5 miljoen euro vrij

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt 1,5 miljoen euro vrij om 36 extra calltakers aan te werven in 2019 voor de 101- en 112-centrales. De centrales, waar alle noodoproepen binnenlopen, kampen met een nijpend personeelstekort. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.

De 36 calltakers komen bovenop de 40 personeelsleden die dit jaar al aangetrokken werden en die voor het einde van het jaar aan de slag moeten. "Het is geen sinecure om de juiste profielen te vinden", zegt de minister. "En er is nog een bijkomende opleiding van drie maanden voor de agenten die willen werken binnen de permanentie van de noodcentrales."

Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant is de situatie problematisch. Die laatste draait al een jaar op een bezetting van 60 procent. "Wie op pensioen gaat, wordt niet vervangen en door de werkdruk vallen veel collega's uit", zegt Cary Devalckeneer van de politievakbond NSPV. In de Leuvense noodcentrale bijvoorbeeld werken er normaal gezien zes mensen per shift, nu zijn dat er maar vier. "Dat brengt de veiligheid in gevaar", verduidelijkt Devalckeneer aan de VRT.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • boeken cops

    Misschien ook makkelijkere proefjes laten doen zoals bij examen politie. Taalvereisten wat minder streng maken zodat ze naar het verkeerde adres gestuurd worden.

  • Dennis De Buyst

    waar moet men soliciteren??

Lees meer