Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.

Nooit zo weinig vrachtwagens gecontroleerd op sociale fraude

De FOD Mobiliteit heeft nog nooit zo weinig controles op sociale fraude uitgevoerd als het voorbije jaar. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-senator Peter Van Rompuy heeft opgevraagd en waarover De Tijd en L'Echo vandaag berichten.

Er vonden vorig jaar 21.189 controles op sociale fraude plaats, tegenover meer dan 24.000 het jaar voordien en 45.592 in 2008. Daarmee controleerde de FOD slechts half zoveel vrachtwagens als tien jaar geleden. In 2017 werden maar 172 inbreuken vastgesteld, 6 pv's opgesteld en 166 boetes onmiddellijk geïnd.

Minder personeel

De vermindering van het aantal controles ligt vooral aan het geslonken personeelsbestand. "Er is een personeelsdaling van 20 procent geweest die voor een deel het lagere aantal controles kan verklaren", zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR). "De overgebleven controleurs moeten ieder een groter gebied opvolgen, waardoor de verplaatsingen meer tijd vragen en minder tijd overblijft voor de controles."

Volgens Bellot wordt daarnaast ook minder "statisch" gecontroleerd, waarbij controleurs uren op dezelfde plaats blijven staan en vrachtwagens afleiden, en worden er meer intercepties met dienstvoertuigen uitgevoerd, "waardoor elke controleur per controleduur minder vrachtwagens kan controleren."

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Agnes Craeye-compernolle Willy

    mag alemaal dit is belgie het land van de fraude

  • Lucien Peeters

    Veel te weinig controles door opvallende personeelsdaling. De vriendjes van de neoliberalen moeten immers met rust gelaten worden.

Lees meer