Noord-Franse ramkraker riskeert 13 jaar cel

Een 27-jarige man uit Noord-Frankrijk riskeert 13 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een reeks ramkraken en homejackings die in 2012 voor een angstpsychose zorgde in ondermeer het zuiden van West-Vlaanderen. De man wordt ook in verband gebracht met een grote autozwendel in het Brusselse.

De verdachte maakt deel uit van de zogenaamde Bende van Zes die ook in Henegouwen en in hun eigen land toesloeg. Drie bendeleden werden eerder veroordeeld tot zware straffen - zelfs tot veertien jaar voor de bendeleider - en vandaag staat dus een vierde man voor de rechter. Hij wordt, evenwel zonder de bendeleider, verantwoordelijk geacht voor de brutale raid op de Apple-store Willaert in Roeselare. De uitbater van de winkel en zijn echtgenote werden toen fysiek bijzonder hard aangepakt.

Volgens de federale aanklager is de bewijslast tegen de vierde gangster overweldigend. Telefoongesprekken met de andere bendeleden wijzen ondubbelzinnig op zijn betrokkenheid bij de feiten en in een gestolen voertuig werd DNA teruggevonden van de beklaagde.

De man wordt door het gerecht ook gelinkt aan een dossier van grootschalige autozwendel in het Brusselse. Hij zorgde ervoor dat gestolen wagens een ander chassisnummer kregen en bracht ze vervolgens in z'n thuisland weer op de markt.

Het proces tegen de man wordt over twee weken verder gezet. Dan komt zijn advocaat aan het woord.

Lees meer