De oplichters namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen.
VTM De oplichters namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen.

Notaris aangehouden in zaak van oplichters die auto’s kochten met valse overschrijvingen

In het dossier rond de criminele organisatie oplichters die een tiental dagen geleden werd opgerold, is eind vorige week ook een Brusselse notaris onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt RTL en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De man is in verdenking gesteld voor witwassen en passieve corruptie.

Vorige week waren al 27 verdachten voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die raadkamer verlengde voor 26 van hen de voorlopige hechtenis met een maand, al was dat voor één verdachte wel onder de modaliteit van het elektronisch toezicht. Eén persoon werd door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden.

De organisatie zou de voorbije twee jaar meer dan 620 feiten gepleegd hebben, waarbij ze veelal op dezelfde manier te werk ging. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash. Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer hield vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig.

Politieagenten

Dat voertuig werd dan zeer snel overgebracht naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort maar tegen dan was het voertuig vaak al verdwenen.

In het dossier is ook al een agent van de federale politie onder aanhoudingsbevel geplaatst, terwijl een agent van de lokale politie Brussel-Zuid in een aanverwant dossier in verdenking werd gesteld maar vrijgelaten onder voorwaarden. In een tweede aanverwant dossier werden ook twee agenten van de lokale politie van Charleroi in verdenking gesteld voor passieve omkoping en schending van het beroepsgeheim. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer