Baby Pia kreeg vorige week het middel Zolgensma toegediend.
Photo News Baby Pia kreeg vorige week het middel Zolgensma toegediend.

Novartis haalt meer dan 140 miljoen euro binnen met verkoop geneesmiddel voor baby Pia

De Zwitserse farmaproducent Novartis heeft in het vorige kwartaal fors meer verdiend met de verkoop van het middel Zolgensma, waar ook de Antwerpse baby Pia nu mee behandeld is. Zolgensma was in de maanden juli, augustus en september goed voor 143 miljoen euro omzet, fors meer dan de 88 miljoen euro die voorzien was. Het bedrijf verwacht daardoor ook meer winst te maken.

Zolgensma is de gentherapie of het spuitje tegen de zeldzame spierziekte SMA dat Pia vorige week heeft gekregen, en waardoor ze nu voorzichtig de eerste stapjes vooruit zet. Het spuitje voor Pia koste 1,9 miljoen euro. De fabrikant noemt dat een “correcte prijs” en zei eerder tegenover onze krant enorme investeringen gedaan te hebben om het middel te ontwikkelen.

Novartis kreeg eind mei toelating van de Amerikaanse overheid om Zolgensma, dat zo het duurste geneesmiddel ter wereld is, op de markt te brengen. In Europa loopt de procedure nog. Volgens CEO Vas Narasimhan is er in de VS, waar het product is goedgekeurd, alvast een sterke vraag naar. 

Zolgensma is het enige middel ter wereld dat de dodelijke spierziekte SMA - spinale musculaire atrofie - een definitieve halt kan toeroepen. Zonder het middel zouden de spieren van Pia, nu 10 maanden oud, verder aftakelen. Ook haar hart zou het uiteindelijk begeven. Dankzij de gentherapie zou Pia nu wel zelfstandig recht kunnen zitten en gebruik kunnen maken van een rolstoel. “Daarmee zou ze al een mooi en zelfstandig leven kunnen leiden”, aldus haar mama Ellen.

In totaal boekte Novartis tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,39 miljard euro. Netto bleef er meer dan 1,8 miljard euro winst over. Novartis heeft ook de winstvooruitzichten voor het hele jaar getrokken.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Seppe Cools

    @guido, Dat is wetgeving. De politiek kiest ervoor om geneesmiddelen over te laten aan de vrije markt. Er zijn hier en daar wel politiekers die proberen te overtuigen dat overheden medicijnen zelf zouden moeten gaan produceren, maar de pharma lobby is voorlopig te sterk om dit toe te laten. Daarom verkocht Frankrijk dit medicijn, omdat er geen politiek kader bestaat rond het produceren van geneesmiddelen door overheden.

  • Marie Vanakker

    Farmabedrijven hebben hier dan ook vaak een monopolie , aangezien er in de meeste gevallen geen onderzoek gebeurd naar medicijnen die een ander bedrijf reeds heeft ontworpen . Er gaat dan ook een patent op en gedaan met de "vrije concurrentie" waarmee rechts heel dit verhaal probeert aan de man te brengen .

Lees meer