Afgelopen nacht werd in Sint-Niklaas een plofkraak uitgevoerd.
Kristof Pieters Afgelopen nacht werd in Sint-Niklaas een plofkraak uitgevoerd.

Nu al meer plofkraken dan in heel vorig jaar

Dit jaar hebben criminelen in ons land al 22 plofkraken of pogingen daartoe gepleegd. Dat zijn er meer dan in heel vorig jaar, toen er in totaal 18 waren. Een en ander blijkt uit cijfers van bankenkoepel Febelfin.

Volgens Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin, moet de plaag van plofkraken op twee manieren worden aangepakt. "Ten eerste moeten de bendes worden opgepakt", zegt hij. "Op dat vlak verloopt de samenwerking met de overheid zeer goed en intensief. Er worden serieuze inspanningen geleverd op Belgisch grondgebied, die onder meer leiden tot arrestaties en veroordelingen."

Nederland

Maar het schoentje wringt volgens Van Eetvelt bij de samenwerking met Nederland, aangezien het vermoedelijk vooral Nederlandse criminele bendes zijn die achter de plofkraken zitten. "Die samenwerking kan nog een stuk beter", klinkt het. Hoe ze precies kan verbeteren "maakt niet zoveel uit, zolang het maar resultaten oplevert".


De tweede manier om de plofkraken aan te pakken is ervoor te zorgen dat er minder cash geld in de bankautomaten zit, luidt het. "Daarom moet de omschakeling naar cashloos betalen ook vanuit de overheid meer gestimuleerd worden", zegt Van Eetvelt. Zo zou ze meer kunnen investeren in opleidingstrajecten voor ouderen.

"Wij hebben een aantal projecten ontwikkeld om mensen die moeite hebben met de digitalisering om te gaan, te vormen en te begeleiden", legt Van Eetvelt uit. Zo heeft Febelfin een project lopen met het Waals Gewest waarbij opleidingen van een halve dag worden georganiseerd. De bankenfederatie rekent echter op meer steun vanuit de overheden. "Vorming geven is toch een overheidsopdracht, daarom vragen wij om de inspanningen vanuit de sector te ondersteunen.”

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gustaaf Tielemans

    Meneer Van Eetvelt u staat goed met uzelve na 40 plofkraken om te zeggen dat deze leiden tot arrestaties en veroordelingen. Ik denk dat dit zeer povere resultaten zijn .

  • leen hanssens

    Aregenta zou beter stoppen met buiten bankautomaten. Je kan in elke bank, binnen, geld afhalen.

Lees meer