De kernreactor Tihange 2 lag al stil sinds augustus vorig jaar.
BELGA De kernreactor Tihange 2 lag al stil sinds augustus vorig jaar.

Nucleaire waakhond FANC keurt heropstart kernreactor Tihange 2 goed

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geeft groen licht voor de heropstart van kernreactor Tihange 2, die stilligt sinds augustus vorig jaar. Dat heeft de nucleaire waakhond dinsdag bekendgemaakt.

Het groen licht komt er na betonreparaties en de aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2. De herstelling was nodig nadat in augustus 2018 betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw, waar noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren gehuisvest zijn. Er werden ook afwijkingen vastgesteld aan de betonwapening in het plafond.

De reactor zal in de loop van de volgende dagen opnieuw aan het net worden gekoppeld, volgens de planning van uitbater Engie Electrabel. Die heropstart is normaal voorzien voor 30 juni.

Bekijk ook:

Is de kernuitstap wel een goed idee?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Ferdinand Engelbeen, de waaier aan industriële en andere toepassingen van CO2 is onuitputtelijk, en in 2017 heeft Noorwegen aangeboden alle in Europa geproduceerd CO2 op te slaan. Voor gas hebben we de keuze uit 90 potentiële leveranciers, voor uranium moeten we nu al 5 jaar soldaten naar Mali sturen. CO2 afvang heeft een kost, die wordt grotendeels gerecupereerd door de verkoop van emissierechten die dan niet meer nodig zijn,en is veel lager dan de 10-tallen miljarden voor nieuwe kernreactoren.

  • Ferdinand Engelbeen

    Geert Tamsyn, CO2 afvang staat nog in zijn kinderschoenen, is peperduur en waar blijf je met dat CO2? We hebben hier geen oude olie- of gasputten en geen diepzee. Bovendien kost het een pak energie en uiteindelijk koop je nog steeds gas van niet zo vriendelijke of stabiele landen, terwijl uranium uit Canada, de VS of Australië komt...

Lees meer