Ter illustratie
BELGA Ter illustratie

Nyrstar-toplui kregen miljoenenpremie als dank voor aanblijven in tijden van onzekerheid

De gewezen CEO van Nyrstar, de voorzitter en vier andere toplui hebben in stilte een riante extra vergoeding gekregen omdat ze aan boord bleven tijdens de redding van de noodlijdende groep. Dat schrijft De Tijd. 

Het deels Belgische Nyrstar ging ei zo na over de kop als gevolg van een onhoudbare schuldenlast. Nyrstar kon worden gered met de hulp van Trafigura, een van de grootste grondstoffentraders. Dat gebeurde wel ten koste van de schuldeisers en de kleine aandeelhouders.

Nu blijkt dat Nyrstar, ondanks de financiële problemen, zes toplui eerder dit jaar forse premies betaalde. Dat staat in het remuneratieverslag. De betalingen worden omschreven als vergoedingen, als dank voor het aanblijven tijdens de onzekere redding van het concern.

Het hoogste bedrag, 1,5 miljoen Zwitserse frank (bijna 1,4 miljoen euro), is voor de pas vertrokken CEO Hilmar Rode. Hij verdiende vorig jaar aan basissalaris en andere vergoedingen 1,5 miljoen euro. Voorzitter Martyn Konig, een mannetje van Trafigura, kreeg zo'n 0,8 miljoen euro. Drie leden van de directie (de hr-topman, de commercieel en de technisch directeur) streken samen 0,5 miljoen euro. Twee van hen zijn inmiddels ook vertrokken. De financieel directeur ad interim tot slot heeft recht op 0,21 miljoen euro, waarvan de helft onzeker is.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghijs Elvan

    De uitbetalingen van die vergoedingen zijn volledig terecht. Het gaat niet over een miljoenen premie. De hoogste premie was trouwens maar 1,4 miljoen euro voor de CEO. De anderkregen veel lagere premies. Die topmensen, in 2016 aan boord gekomen van een noodlijdend bedrijf (dus zij hebben de problemen niet veroorzaakt) hebben wel voorlopig 4000 arbeidsplaatsen gered en een bedrijf met een omzet van bijna 4 miljard.

  • Lore Kluwer

    @Johan Van Hamme Nagel op de kop. Er is een reden waarom mensen zoals De Gucht bij ArcelorMittal en De Clerck bij Proximus een zitje kregen. Het is niet voor hun kennis van staal en telecom. Wees er maar zeker van dat er niets zal veranderen zolang ze allemaal in elkaars bestuursraden zitten en politieke rugdekking hebben.

Lees meer