Henk Deleu

Omstreden "Jodenkoppen" zullen ook morgen op wagen uitrijden op Aalst Carnaval

De wagen met ‘Jodenkoppen’ die vorig jaar te zien was op Aalst Carnaval en wereldwijd ophef veroorzaakte, zal ook morgen uitrijden in de stoet. Carnavalsgroep De Zwiejtollekes liet zich niet afschrikken en recycleerde de omstreden figuren van de collega's van De Vismooil’n.

Het is een traditie in Aalst dat carnavalsgroepen elkaars wagens overkopen en er een jaar later hun eigen ding mee doen. Ondanks de heisa rond de wagen met ‘Jodenkoppen’, zal ook die morgen opnieuw uitrijden. De kledij van de figuren heeft dan wel een andere kleur gekregen - goud in plaats van roze - verder zien ze er nog precies hetzelfde uit. 

Doodsbedreigingen

De Vismooil’n haalden zich er vorig jaar nochtans flink wat miserie mee op de hals. Wereldwijd werden de figuren op afschuw onthaald en de carnavalisten werden beschuldigd van antisemitisme. Er volgden meer dan 200 doodsbedreigingen en er werden excuses aangeboden, maar De Vismooil’n hielden er een trauma aan over. “Hadden we het geweten, we hadden ze nooit op onze wagen gezet”, reageren ze nu aan de vooravond van een nieuw Aalst Carnaval.

Het schrok De Zwiejtollekes echter niet af om de ‘Jodenkoppen’ opnieuw te gebruiken. Of toch? Het Laatste Nieuws ging een kijkje nemen in de werkhallen van de carnavalisten in Aalst en ontdekte dat het onderwerp er nog altijd heel gevoelig ligt. Amper één lid van De Zwiejtollekes wilde reageren, de rest vluchtte weg. 

De Holocaust is zo lang geleden. Ik ben al oud en zelfs ik was toen nog niet geboren. Dat staat toch héél ver van ons af, hé

Carnavalist De Zwiejtollekes

“We hebben niet de bedoeling iemand te kwetsen", aldus een lid van de groep. “Dit is Aalst. Wij lachen met iedereen. Alleen niet met de Bende van Nijvel, Marc Dutroux en de genocide in Rwanda. Dat was té erg.”

En de zes miljoen vermoorde Joden tijdens de Holocaust dan? “Dat is zo lang geleden”, aldus de man. “Ik ben al oud en zelfs ik was toen nog niet geboren. Dat staat toch héél ver van ons af, hé.”

De volledige reportage kan je hier lezen. 

Je kan de optocht van Aalst Carnaval zondag ook live volgen op HLN.

66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Staf Vekemans

    De spot drijven met dezelfde stereotypen die aan de basis lagen van de holocaust dat is geen humor meer. Dat is gewoon domheid en Aalsters carnaval onwaardig.

  • Mark Marken

    Fijn dat de Belgen zo open minded zijn. Volgend jaar een praalwagen die de aanslagen in Brussel op de hak neemt. Lachen wordt dat, ik verheug me er al op.

Lees meer