6 Ook aan het containerpark van Destelbergen was het vanmorgen aanschuiven.
Didier Verbaere Ook aan het containerpark van Destelbergen was het vanmorgen aanschuiven.

Ondanks de waarschuwingen: grote files aan net heropende recyclageparken

In het merendeel van de Vlaamse gemeenten hebben de recyclageparken weer de deuren geopend. Ondanks dat overal de oproep geldt om enkel te komen voor dringende zaken, was het aan tal van containerparken stevig aanschuiven geblazen vanmorgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verschillende afvalintercommunales plaatsten camera’s aan de toegangswegen bij de recyclageparken, zodat bezoekers op voorhand kunnen bekijken hoelang het aanschuiven is en op een rustiger moment hun bezoek kunnen inplannen. Via die webcambeelden was deze ochtend goed te zien dat aan verschillende parken lange wachtrijen ontstonden.

(Lees verder onder de foto)

6 Limburg.net lanceerde een online barometer om bezoekers te informeren over de drukte op en rond het recyclagepark. Zo kunnen mensen hun bezoek plannen. Maar dat liep deze ochtend duidelijk mis.
Limburg.net Limburg.net lanceerde een online barometer om bezoekers te informeren over de drukte op en rond het recyclagepark. Zo kunnen mensen hun bezoek plannen. Maar dat liep deze ochtend duidelijk mis.

Stevige files

Zo stond er voor het Hasseltse recyclagepark in Kuringen nog voor de opening al een flinke rij, alsook in Hasselt en Zonhoven. Politiemensen moesten zelfs aan wachtenden vragen om terug te draaien, anders raakten kruispunten geblokkeerd.

Ook in onder meer ZottegemMol-GompelRumbeekDestelbergenHofstade en Deinze ontstonden lange rijen. In Gent meldt IVAGO “ongeziene drukte” aan vijf van de zes geopende containerparken. “Vanochtend stonden hier honderd wagens aan te schuiven”, klinkt het aan het recyclagepark van de Proeftuinstraat. Daar moesten bezoekers rekening houden met liefst twee uur wachttijd. In de namiddag nam de drukte af. Intussen lijkt de toevloed op verschillende plekken af te remmen, mensen tonen zich ook geduldig.

Sommige parken pakken het anders aan en kiezen enkel voor bezoeken op afspraak. Dat lijkt vooralsnog beter te werken, zoals ook in Asse.

6 Drukte aan een containerpark in Gent.
Photo News Drukte aan een containerpark in Gent.

Veiligheid

De oproep is duidelijk: ga alleen naar de containerparken, als het niet anders kan. “We blijven de mensen vragen niet naar het recyclagepark te gaan, als dat niet écht nodig is. Als ze nog kunnen uitstellen, doen ze dat best. Zo blijft de situatie beheersbaar”, zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eerder. Dit om de veiligheid voor uzelf, het personeel en anderen te kunnen garanderen in deze coronatijden.

6 Ook aan het containerpark in Lier stond er een grote file.
The Safe Group Ook aan het containerpark in Lier stond er een grote file.
6 Drukte aan een containerpark in Gent.
Photo News Drukte aan een containerpark in Gent.
6
Photo News

192 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benny Marcelo

    Het is weer eens duidelijk dat de meeste intercommunales vooral dienen om zitpenningen te innen. Vanaf dat er echt moet gewerkt en georganiseerd worden lukt het niet meer. In Lokeren en omgeving zijn ze zelfs nog niet wakker.

  • Joris Peeters

    Ik heb soms de indruk dat ze dat aanschuiven zelfs plezant vinden zoals aan de Colruyt (waar ik trouwens nooit kom). Ik heb er anders geen verklaring voor, voor zo'n kuddegedrag. Ik heb nog nooit ergens moeten aanschuiven in deze coronatijden.

Lees meer