6 Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.

Onder invloed achter het stuur: "Het waren die zes likeurpralines"

Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.

6
REUTERS

Onder invloed achter het stuur: "Het waren die zes likeurpralines"

Een automobiliste die met 0,5 promille alcohol in het bloed op de baan was, had daar in de rechtbank een opvallende verklaring voor. Ze had zes likeurpralines gegeten, zo klonk het. Haar advocate vroeg vooral begrip van de politierechter. "Mijn cliënte is werkloos en een zware boete zou dus ook zware gevolgen hebben", sprak ze.

"Maar als ze het zo moeilijk heeft, dan had ze beter de boete betaald toen ze die in de bus kreeg", reageerde politierechter Johan Van Laethem. Nog een 'klein detail': de beklaagde leerde net iemand rijden toen ze door de politie uit het verkeer geplukt werd. Ze kreeg nu een boete van 50 euro en een rijverbod van acht dagen. (BKH)

Mijn cliënte is werkloos en een zware boete zou dus ook zware gevolgen hebben

Advocaat van beklaagde
6
thinkstock

91 per uur in dorpskom "om vis op tijd bij klanten te krijgen"

De 22-jarige M. P. uit Zottegem is in de politierechtbank van Oudenaarde veroordeeld tot een boete van 270 euro en een maand rijverbod nadat hij met 91 km per uur geflitst werd in de bebouwde kom. De man heeft de pech dat hij de voorbije drie jaar nog al een veroordeling opliep. Daardoor moet hij ook het praktisch en theoretisch rijexamen opnieuw afleggen, net als medische en psychologische proeven.

"Een zware straf", merkte zijn advocaat op. "Mijn cliënt werkt als chauffeur voor een visbedrijf en wou ervoor zorgen dat de klanten tijdig hun bestelling kregen. Door de stress is hij zijn snelheid simpelweg uit het oog verloren." (TVR)

Door de stress is hij zijn snelheid simpelweg uit het oog verloren

Advocaat van beklaagde
6
thinkstock

Man (88) geeft rijbewijs zelf af na vluchtmisdrijf

Een 88-jarige man mag van de politierechter in Halle nooit meer met de wagen rijden. Vorig jaar reed hij met zijn auto tegen een andere wagen op in deelgemeente Buizingen. Getuigen noteerden de nummerplaat toen de man wegreed.

"Ik weet er niets meer van", getuigde de tachtiger in de rechtbank. "Volgens mij ben ik nergens tegen gereden, maar het is wel al lang geleden."

Intussen sukkelt M. wel met zijn gezondheid. "Ik wíl ook niet meer rijden", zei hij en gaf zijn rijbewijs zelf af. De rechter merkte dat de man in al die jaren slechts een keer veroordeeld werd voor een kleine overtreding en kreeg de gunst van de opschorting. (BKH)

Ik weet er niets meer van. Volgens mij ben ik nergens tegen gereden, maar het is wel al lang geleden

Beklaagde
6
REUTERS

"Met 230 km per uur over E40? Ik moest voorligger volgen"

Een 23-jarige Gentenaar heeft in de Brugse politierechtbank drie maanden rijverbod gekregen omdat hij eind vorig jaar in zijn BMW 525d met liefst 230 km/uur over de E40 in Beernem was gescheurd. De jongeman had daarvoor een opmerkelijke uitleg. "Een zwarte Range Rover haalde me langs rechts in en deed teken dat ik moest volgen", verklaarde Murat C. "Ik heb plankgas gegeven om te kunnen zien wat er aan de hand was."

De politierechter legde C. naast het rijverbod 1.350 euro boete op. Hij moet ook z'n theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen en slagen voor medische en psychologische proeven. (SDVO)

Een zwarte Range Rover haalde me langs rechts in en deed teken dat ik moest volgen

Beklaagde Murat C. (23)
6
thinkstock

Immomakelaar krijgt bij 25ste veroordeling ruim een jaar rijverbod

Een 60-jarige immomakelaar uit Nieuwpoort heeft in de Brugse politierechtbank een fiks rijverbod van een jaar en drie maanden gekregen, omdat hij met de wagen blijft rijden ondanks een resem rijverboden. Voor Ronny L. was het eerder deze week zijn 25ste veroordeling voor de politierechter. Eerder liep hij ook al 5 correctionele veroordelingen op.

Op 11 mei vorig jaar zag de politie in Bredene de Opel Astra van de zestiger verkeerd geparkeerd staan. De agenten lieten L. zijn wagen in zijn garage zetten en maanden hem aan om daarna terug te komen.

"Ze zagen hem echter nooit meer terug", stelde de procureur. "De wagen van L. was niet verzekerd of gekeurd en zijn rijbewijs was ingetrokken bij eerdere veroordelingen." Op 18 augustus leverde de politie in Bredene bijstand aan de gerechtsdeurwaarder, die de inboedel van L. in beslag kwam nemen. "Opnieuw stond de Opel op de openbare weg. L. was bezig met spullen in te laden."

De zestiger ontkende dat in de rechtbank met klem. "Ik was helemaal niet aan het inladen, want dat mocht niet. Bovendien moest mijn wagen weg en heb ik hem slechts 50 meter verplaatst." De politierechter hechtte door zijn immense strafblad weinig geloof aan de woorden van L. Hij legde de man ook 7.500 euro boete op en laat hem zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. "Je mag blij zijn dat je niet in de gevangenis belandt", klonk het. (SDVO)

Je mag blij zijn dat je niet in de gevangenis belandt

Politierechter

Lees meer